MSM bereiken via internet

Mannen die seks hebben met mannen maken zeer vaak gebruik van internet, zowel als bron van seks als voor het zoeken naar informatie over seks en gezondheid.

Seks via het internet

Het proactief benaderen van MSM op de plekken waar zij zich bevinden is belangrijk voor de aanpak van soa’s en hiv onder MSM in Nederland. Voor veel Nederlandse homo- en biseksuele mannen is internet dé belangrijkste bron geworden voor het zoeken en vinden van nieuwe sekspartners. In de afgelopen jaren is de toegankelijkheid van smartphones en het gebruik van dating apps daarnaast flink toegenomen. 

Wat betreft condoomgebruik en testgedrag is nog niet overtuigend aangetoond dat internetdating een negatieve of positieve rol speelt. Wel is bekend dat mannen die via internet daten gemiddeld meer sekspartners hebben dan mannen die niet online daten. Daarnaast lijken mannen die smartphone apps gebruiken, op hun beurt gemiddeld meer sekspartners te hebben dan mannen die alleen websites gebruiken voor online dating. 


Internetveldwerk: eHealth en social media

Internetveldwerk of ‘online outreach’ betekent het uitvoeren van individueel gerichte gezondheidsbevorderende activiteiten, door de doelgroep op te zoeken in hun eigen digitale omgevingen.  Internetveldwerk is een vorm van eHealth, waarbij effectief gebruik gemaakt wordt van populaire social media.  In het bredere palet van online gezondheidsbevordering is internetveldwerk dé methode waarin soa-verpleegkundigen en gezondheidsbevorderaars een essentiële rol hebben. 

Specifiek voor GGD'en heeft het MSM-programma in samenwerking met het programma Prostitutie, een speciale toolkit ontwikkeld om internetveldwerk te ondersteunen en te stimulerenDe toolkit bevat actuele informatie, praktische tips, contactgegevens van collega's en mogelijkheden tot het uitwisselen van ervaringen. 

  • Nota bene:  Inlog-gegevens zijn beschikbaar voor GGD'en en per mail te verkrijgen via het secretariaat van het programma MSM.

Samenwerken aan hiv- en soa-bestrijding via internet

Soa Aids Nederland wil met haar samenwerkingspartners een samenhangend online aanbod beheren, met interventies die testen, vroege behandeling en veilige seks stimuleren. 

  • Op landelijk niveau doet Soa Aids Nederland dit door promotie-activiteiten en bannering zo efficiënt mogelijk in te kopen bij homo-gerichte apps en websites. Het MSM-programma adverteert zelf regelmatig via veelgebruikte apps en websites en coördineert daarnaast de promotie via bannering en 'push berichten'. 
  • Op regionaal niveau ondersteunt Soa Aids Nederland GGD'en onder andere met de implementatie van internetveldwerk. Als GGD'en aanvullend op deze landelijke promotie in hun regio willen adverteren, kunnen zij het beste mailen met het MSM-programma voor meer informatie.
  • Op internationaal niveau werken we met Europese partners en commerciële aanbieders samen, om hiv- en soa-bestrijding via dating apps goedkoper en effectiever te maken.
Delen