MSM bereiken via internet

Mannen die seks hebben met mannen maken zeer vaak gebruik van internet, zowel als bron van seks als voor het zoeken naar informatie over seks en gezondheid. Internetveldwerk is dé manier voor gezondheidsbevorderaars om MSM individueel via internet te bereiken.

Seksuele gezondheid bevorderen via het internet

Voor veel Nederlandse homo- en biseksuele mannen is internet dé belangrijkste bron geworden voor het zoeken en vinden van nieuwe sekspartners. In de afgelopen jaren is het gebruik van smartphones en dating apps flink toegenomen. Het proactief benaderen van MSM op de plekken waar zij zich bevinden is daarom een belangrijk onderdeel van soa- en hiv-preventie onder MSM in Nederland. Sinds eind 2016 heeft het RIVM e-health (waaronder internetveldwerk) opgenomen in het Kwaliteitsprofiel Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg. Ook internetveldwerk past dus in het werk van professionals in de hedendaagse soa-bestrijding.


Toolkit internetveldwerk

Speciaal voor GGD'en heeft het MSM-programma een online toolkit ontwikkeld om internetveldwerk te ondersteunen en te stimuleren. Deze toolkit:

  • Bevat actuele informatie, praktische tips, handige instrumenten en mogelijkheden tot het uitwisselen van ervaringen.
  • Is ontwikkeld in samenhang met het handboek internetveldwerk van programma Prostitutie.  
  • Is afgeschermd met een wachtwoord. Mail ons voor de inloggegevens!

Sociale media toepassen in eHealth-aanpak

Internetveldwerk of ‘online outreach’ betekent het uitvoeren van individueel gerichte gezondheidsbevorderende activiteiten, door de doelgroep op te zoeken in hun eigen digitale omgevingen. Internetveldwerk is een vorm van eHealth, waarbij effectief gebruik gemaakt wordt van populaire social media. In het brede palet van online gezondheid bevorderen is internetveldwerk dé methode waarin soa-verpleegkundigen en gezondheidsbevorderaars een essentiële rol vervullen.

Samenwerken aan hiv- en soa-bestrijding via internet

Soa Aids Nederland wil met haar samenwerkingspartners een samenhangend online aanbod beheren, met interventies die testen, vroege behandeling en veilige seks stimuleren. 

  • Op landelijk niveau doet Soa Aids Nederland dit door promotie-activiteiten en bannering zo efficiënt mogelijk in te kopen bij homo-gerichte apps en websites. Het MSM-programma adverteert zelf regelmatig via veelgebruikte apps en websites en coördineert daarnaast de promotie via bannering en 'push berichten'. 
  • Op regionaal niveau ondersteunt Soa Aids Nederland GGD'en onder andere met de implementatie van internetveldwerk. Als GGD'en aanvullend op deze landelijke promotie in hun regio willen adverteren, kunnen zij het beste mailen met het MSM-programma voor meer informatie.
  • Op internationaal niveau werken we met Europese partners en commerciële aanbieders samen, om hiv- en soa-bestrijding via dating apps goedkoper en effectiever te maken.
Delen