Wegwijs in het online aanbod voor homo- en biseksuele jongens

Voor jonge homo- en biseksuele mannen is er relatief veel informatie, advies en ondersteuning beschikbaar online. Het aanbod is zodanig breed en soms lastig vindbaar, dat je in de praktijk niet altijd weet welk aanbod het meest geschikt is voor de betreffende jongere. Met doorverwijzing naar welke site ondersteun je jonge homo- en biseksuele mannen het best bij hun hulpvraag?

Door gebruik te maken van bestaand aanbod met actuele en kwalitatief goede informatie, zorg je niet alleen voor een goede doorverwijzing, maar versterk je ook de bekendheid van deze kanalen. Denk bij het doorverwijzen van homojongens aan de volgende vier websites:

Elke site heeft een ander kerndoel.

  • Onderwerpen als coming out, zelfacceptatie, ontmoetingsmogelijkheden en suïcidepreventie komen aan bod op Iedereenisanders.nl en Nietalleenanders.nl.
  • Informatie en advies over (homo)seksualiteit, seks en gezondheid vind je op Mantotman.nl en Sense.info.

Leeftijd versus ervaring

Van de bovenste vier websites, zijn er drie specifiek ontwikkeld voor jongeren: Sense.info, Iedereenisanders en Nietalleenanders.nl. Mantotman.nl richt zich op Nederlandse mannen die seks hebben met mannen ongeacht hun leeftijd. Als het gaat om iemands informatiebehoefte, zijn leeftijdsgrenzen echter relatief arbitrair. Centraal staat de fase in de (seksuele) ontwikkeling waarin de jongere zich bevindt.

Jongeren die zich oriënteren op identiteit en seks en nog weinig ervaring hebben, vinden hun weg beter op Sense.info en Iedereenisanders.nl. Jonge homo’s met meer seksuele ervaring, vinden hun weg beter op Mantotman.nl. In tegenstelling tot de andere websites kunnen jonge mannen op Mantotman.nl niet alleen informatie vinden, maar ook gepersonaliseerde adviesmodules en aanvullende diensten gebruiken voor het doen van gratis testen op hiv en soa’s en vaccinatie.

Homo- en biseksuele jongeren praten veel vaker dan heterojongeren via het internet met anderen over seks en problemen met seks.

Vier tips voor goede ondersteuning

  • Wees goed bekend met het aanbod.

Bekijk de bovenstaande websites goed en weet waarnaar je toe doorverwijst. Wist je bijvoorbeeld dat op Nietalleenanders.nl een interactieve kaart te vinden is, waarmee jongeren direct kunnen zien welke ontmoetingsmogelijkheden er bij hen in de buurt zijn?

  • Lever specifieke informatie passend bij de hulpvraag

Pas als je weet welke behoefte een jongere precies heeft, kun je gericht doorverwijzen. Veel jongeren ervaren drempels om voor het eerst contact te zoeken met andere jongeren, of voor het doen van een test op soa’s of hiv. Maak het vinden van de juiste informatie zo laagdrempelig mogelijk door jongeren specifieke informatie te geven.

  • Maak gebruik van ervaringsverhalen.

Jongeren kunnen door te veel informatie soms door de bomen het bos niet zien. In zulke gevallen zijn ervaringsverhalen van andere jongeren een uitkomst. Maak gebruik van de geschreven en gefilmde ervaringsverhalen die op Sense.info, Mantotman.nl en Iedereenisanders.nl staan.

  • Verwijs naar online chatondersteuning

Homo- en biseksuele jongeren praten veel vaker dan heterojongeren via het internet met anderen over seks en problemen met seks. Bijvoorbeeld omdat zij in hun directe omgeving niemand hebben om hierover te praten. Verwijs jongeren voor professionele chatondersteuning via het internet naar de Sense Infolijn of Switchboard.

Delen