Programma Mannen die Seks hebben met Mannen (MSM)

Het programma MSM bestaat uit een team van experts dat zich inzet om de seksuele gezondheid van MSM in Nederland te verbeteren.

Wat doet Soa Aids Nederland voor MSM?

Coördinatie en uitvoering van promotie van het gedragsadvies voor Nederlandse MSM, deskundigheidsbevordering van gezondheidsprofessionals en het informeren van beleidsmakers behoren tot de belangrijkste werkzaamheden van het team.


Vragen? Neem contact op met het MSM-programma. 

Doelen

Het programma zet zich in voor de volgende doelen:
 

  • MSM in staat stellen veilige en gezonde keuzes te maken op het gebied van seksualiteit, soa's en hiv
  • De kwaliteit van, en toegang tot zorg voor MSM te verbeteren
  • Stimuleren en delen van wetenschappelijke kennis en praktijkvoorbeelden ter verbetering van interventies

Expertise en projecten

Het programma is expert op de volgende terreinen:

  • Ontwikkeling, implementatie en door-ontwikkeling van vernieuwende interventies gericht op MSM
  • Deskundigheidsbevordering van professionals op het gebied van gezondheid en attitude
  • Bereiken van MSM via internet

 

Strategisch meerjarenplan MSM

In 2013 is een strategisch meerjarenplan opgesteld dat is gestoeld op drie pijlers: ‘meer en makkelijker testen’, ‘eerder behandelen van hiv-infecties’ en ‘Stay Safe’. Uitgangspunt is dat het promoten van condoomgebruik alleen niet afdoende is om een daling van het aantal nieuwe hiv-infecties onder MSM tot stand te brengen. Er is winst te behalen als meer MSM zich tijdig laten testen op hiv en andere soa’s en als MSM met een hiv-infectie zich eerder laten behandelen met hiv-remmers. Op tijd beginnen is het beste voor de gezondheidsverwachting. Een bijkomend voordeel van behandeling is dat het virus vervolgens nauwelijks meer overdraagbaar is.


In 2014 is de gehele website grondig herzien en technisch doorontwikkeld. Man tot Man wordt als interventie beschouwd en is door het Centrum Gezond Leven als Goed onderbouwd beoordeeld. In 2015 wordt het online aanbod geëvalueerd en in 2016 wordt het aanbod opnieuw gecertificeerd.

Man tot Man

Man tot Man is de integrale online én offline aanpak van de gezondheidsbevordering gericht op mannen die seks hebben met mannen (MSM).
Soa Aids Nederland beheert in samenwerking met GGD Amsterdam, GGD Rotterdam-Rijnmond en andere regio's het online aanbod.
Het huidige aanbod van Man tot Man omvat een uitgebreide online informatiedatabase, gevalideerde gedragsadviezen, ervaringsverhalen, persoonlijke adviestools (Sekswijzer), een online testaanvraagsysteem (Testlab) en een social mediakanaal (de Man tot Man Facebook-community).

Vernieuwde hiv- en soa-adviezen voor MSM

Man tot Man, waarin Soa Aids Nederland partner is,  stelde vernieuwde hiv- en soa-adviezen op die helpen in counseling- en adviesgesprekken met mannen die seks hebben met mannen (MSM). Doel van dit document is eenduidigheid in de hiv-en soa-adviezen die professionals, vrijwilligers en media aan MSM geven. Voor het eerst vindt u alle adviezen op een rij, geschreven in de taal van de doelgroep, zodat u er direct gebruik van kunt maken in de communicatie. De adviezen zijn geaccordeerd door een keur aan deskundigen en instanties. Ze gaan uit van de intentie van MSM om hiv en andere soa’s zo min mogelijk kans te geven en passen binnen een neutrale, niet veroordelende dienstverlening die gezonde seks ondersteunt. Een interactieve PFD  van de Hiv en Soa-adviezen voor MSM kunt u hieronder downloaden. a Bovendien ziet u een link naar de webversie van de Hiv en soa-adviezen op die op de website van mantotman staan. Deze link kunt u gebruiken om MSM die de adviezen rustig na willen lezen, naar toe te verwijzen 

Heb ik Hiv?


Hebikhiv.nl en de Symptomencheck zijn onderdeel van het H-Team. In het H-Team werken alle instellingen en organisaties samen die te maken hebben met het voorkomen, opsporen, onderzoeken en behandelen van hiv in Amsterdam. Hebikhiv concentreert zich op het herkennen en laten testen en behandelen van (acute) hiv-infecties.

Men who have sex with men (MSM) and who use crystal meth and/or ‘slam’ (inject) drugs are often not well informed about how to reduce sexual and other risks and about the long-term effects of their drug use.  As yet, we have not come up with the right response to this new trend in sexualised drug use in the Netherlands, while there is a great need for help and information among the users. Mainline and Soa Aids Nederland believe there are possibilities for better monitoring, prevention and care. Download a english summary of the status report Tina and slamming , msm, crystal meth use and injecting drugs in a sexual setting.

Rapport Tina en slammen

Soa Aids Nederland en Mainline hebben samen een signaleringsrapport uitgebracht over crystal meth-gebruik en het injecteren van drugs (slammen) tijdens seks onder bepaalde groepen MSM. Frequent crystal meth-gebruik kan leiden tot een zeer slechte seksuele, fysieke en geestelijke gezondheid. Het rapport informeert professionals in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en hiv-en soa-zorg over dit fenomeen en doet aanbevelingen. Het rapport Tina en slammen -msm, crystral meth-gebruik en het injecteren van drugs in een seksuele setting, is hieronder te downloaden. Ook bieden we een samenvatting in het Nederlands en in het Engels.

 

4mezelf

4mezelf.nl is een website speciaal gemaakt voor homo- en biseksuele mannen die net gehoord hebben dat ze hiv hebben. 4mezelf biedt emotionele ondersteuning en informatie over seksualiteit en gezondheid vlak na de hiv-diagnose.

Man of Mietje

Soa Aids Nederland voert in samenwerking met het RIVM en GGD'en de landelijke online promotiecampagne uit voor hepatitis B vaccinatie onder homo- en biseksuele mannen. MSM kunnen een gratis hepatitis B-vaccinatie inplannen bij hun plaatselijke GGD. Anoniem en gratis. Tot 2014 gebeurde dit onder de campagnetitel Man of Mietje met bijbehorende camapgnesite, waarop mannen online een afspraak kunnen inplannen. Sindsdien zijn de campagne-activiteiten en de website-onderdelen geïntegreerd in Man tot Man. Medio 2016 is de vernieuwde HBV-agendamodule onderdeel van Mantotman.nl geworden.

Safe Sex Zone

Het programma MSM is op dit moment samen met verschillende sekslocaties, lokale GGD’en en de Condomerie betrokken bij het project Safe Sex Zones (Veiliger Sekslocaties). Binnen het project is de centrale doelstelling het creëren van een fysieke en sociale omgeving die veilig seksgedrag bevordert. Hiermee wordt beoogt de verspreiding van hiv en andere soa’s onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) in sekslocaties te verkleinen.
Belangrijkste onderdeel van het project is de gratis verstrekking van condooms en glijmiddelen door de sekslocatie aan haar bezoekers. De lokale GGD speelt een cruciale rol in de ondersteuning van de sekslocatie, bijvoorbeeld door het organiseren van outreach-activiteiten in het kader van hepatitis B vaccinatie of testen op locatie. Eind 2009 is het project als theoretisch goed onderbouwd verklaard door het Loket Gezond Leven van het RIVM.

Delen