Samen naar een doorbraak na het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks 2018

Samen op weg naar een doorbraak. Dat was het thema van het 22ste Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks 2018. Bijna 600 professionals deelden op 23 november hun ideeën, expertise en gedachtes hierover. Maar het echte werk gebeurt in de dagelijkse praktijk. Daarom een terug- en vooruitblik met praktische tips voor jouw werkveld.

We boeken vooruitgang in het terugdringen van het aantal hiv- en soa-infecties maar we zijn er nog niet. Blijvende inzet is nodig om het aantal soa-infecties drastisch terug te dringen en Nederland het eerste land te laten zijn met nul nieuwe hiv-infecties. Wat zijn nu slimme oplossingen voor succesvolle soa-en hiv-bestrijding?  Hieronder hebben we de belangrijkste vraagstellingen uit het congres en handige tips voor jouw praktijk uiteengezet.

Hoe komen we samen naar nul nieuwe hiv-infecties in Nederland?

Jaarlijks komen er gemiddeld 800 nieuwe hiv-infecties bij in Nederland. Dat is onacceptabel. Nederland kan het eerste land zijn met nul nieuwe hiv-infecties. Tijdens het congres stelde Henry de Vries dat hierbij een grote rol ligt voor steden.

Lees hieronder handige tips die je helpen bij je praktijk.

Hoe maken we nieuwe generaties weerbaarder en seksueel gezond?

Uit het grootschalige Seks onder je 25e-onderzoek blijkt o.a. dat jongeren later aan seks beginnen, maar ook dat ze minder vaak een condoom gebruiken en minder kennis over soa’s hebben. Tijdens het congres riep Suzanne Meijer iedereen op drie speerpunten aan te pakken: seksuele vorming, laagdrempelige toegang tot condooms en soa-testen en terugdringen seksuele grensoverschrijding.

Lees hieronder handige tips die je helpen bij je praktijk:

 • Bekijk of deel de zes nieuwe korte films van Sense.info waarin jongeren laat zien hoe zij over condooms denken. Zoals bleek tijdens het congres: confronterend en hilarisch.
 • Deel en bekijk de flyer over het actieplan Seks onder je 25ste en bespreek met collega’s welke acties jullie kunnen ondernemen in de praktijk.
 • Tip: Lees of deel het boekje 103 vragen over jongeren en seks. Handig voor jongeren, docenten, ouders, GGD-medewerkers, jongerenwerkers en huisartsen die meer willen weten over dit thema. Eind december staat het Actieplan Seks onder je 25e op seksonderje25e.nl online. Hierin zijn alle aanbevelingen gebundeld van bijna 200 stakeholders om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren.

Hoe kunnen we samen moeilijk bereikbare doelgroepen beter bereiken en bedienen? En welke rol kunnen communities hierin spelen? 

MSM
In Nederland is het risico op een hiv-infectie onder mannen die seks hebben met mannen hoger dan bij de algemene bevolking. MSM geven aan dat zij het heel ernstig zouden vinden als zij hiv zouden hebben Toch testen onvoldoende mannen uit deze groep zich iedere drie tot zes maanden op hiv. Dit blijkt uit actuele cijfers van de survey Mannen & Seksualiteit. Tijdens het congres meldde John de Wit dat een substantieel deel van de MSM zelfs nooit is getest op hiv. Lees hieronder handige tips die je helpen bij de praktijk:

 • Lees de survey ‘Mannen en seksualiteit’ en bespreek met collega’s wat dit betekent voor jullie praktijk
 • Verwijs MSM-cliënten naar informatie over regelmatig testen op mantotman.nl en voor informatie over gemakkelijk en kosteloos testen via Testlab.
 • Verwijs MSM-cliënten naar hebikhiv.nl om hen de symptomen van een acute hiv-infectie eerder te laten herkennen.

Migrantendoelgroepen
In Nederland lopen sommige mensen met een migratieachtergrond een hoger risico op hiv of andere soa’s. Ook kunnen een achterstand in taal, een grotere afstand tot de zorg en cultuurverschillen een rol spelen. Tijdens het congres wees Karlijn Bunning op de kracht van het inzetten van peers.
Hoe kun je over seksualiteit en seksuele gezondheid praten met cliënten met een migratieachtergrond? Lees hieronder handige tips die je helpen bij de praktijk:

Hoe doen we ons voordeel met nieuwe technologieën, data en communicatiemiddelen?

 • Met onze online modules uit de Digitale Leerweken kun je gratis en geaccrediteerd bijleren over soa’s, hiv en seks op een moment dat jou past. Bekijk hier het hele aanbod.
 • Advies.Chat is de eerste online soa-testwijzer waarmee gebruikers 24/7 anoniem en betrouwbaar advies krijgen over soa-tests. Materialen voor Advies.Chat nodig? Bestel ze hier.
 • Wat hebben we geleerd van 20 jaar eHealth in de soa- en hiv-bestrijding? Ontdek wat we ontwikkeld en geleerd hebben.

Algemene tips voor de dagelijkse praktijk

Plenair middag

 • Genezing van hiv, het einde van de community? - Bertus Tempert, Hiv Vereniging
 • Wat weten we van mensen die hun hiv-status niet kennen? - Ard van Sighem, Stichting Hiv Monitoring; Udi Davidovich, GGD Amsterdam
 • Wat betekent PrEP voor de preventiemix voor hiv en soa? Over U=U, condooms, partnerwaarschuwing en TasP - Noëmi Nijsten, GGD Gelderland Zuid; Hanna Bos, Aidsfonds - Soa Aids Nederland
 • Een beter leven met hiv? De toekomst zonder stigma, gezond oud worden, tijdig testen, bewuste leefstijl - Kees Brinkman, OLVG; Sarah Stutterheim, Universiteit Maastricht

Videocompilatie

Delen