Workshop 1.E. Cultuursensitief werken in gesprekken over seksualiteit, vruchtbaarheid en geboorteregeling

LET OP: Deze workshop is VOL. Wil je toch met dit onderwerp aan de slag? Volg dan tussen 19 november t/m 16 december de gratis online workshop 'Cultuursensitief werken' tijdens de Digitale Leerweken. Ook deze workshop is inclusief accreditatie. Registereer je voor de Digitale Leerweken en krijg een seintje in je mailbox zodra je de workshop kunt volgen.

Kernwoorden:

  1. Migranten en nieuwkomers
  2. Reproductieve zorg, vruchtbaarheid, kinderwens, anticonceptie
  3. Cultuursensitief werken en het gebruik van Zanzu.nl

Migranten en nieuwkomers zijn soms opgevoed met andere waarden, normen rond seksualiteit, vruchtbaarheid en geboorteregeling en missen mogelijk kennis en tools die nodig te zijn om seksueel gezonde keuzen te maken. Dit kan binnen gesprekken over seksualiteit, vruchtbaarheid en geboorteregeling leiden tot miscommunicatie en te laten onderkenning van problematiek of klachten. Hoe krijg je als professional zicht op wat er bij migranten en nieuwkomers speelt, hoe sluit je zo goed mogelijk aan bij hun leefwereld en behoeften en houd je rekening met cultuurgevoelige onderwerpen?

In de workshop wordt informatie gegeven en praktijkkennis gedeeld over thematiek en problematiek onbedoelde zwangerschap en anticonceptie bij migranten/nieuwkomers. Aan de hand van casuïstiek wordt in samenwerking met een acteur geëxploreerd hoe cultuur-sensitieve zorg verleend kan worden en wat hierbij valkuilen, uitdagingen en aandachtspunten zijn. Tevens worden praktische tools aangereikt voor de zorgpraktijk en onderzocht hoe Zanzu.nl ingezet kan worden in het cliënt-contact.

Voorzitter:
Ineke van der Vlugt

Programmacoördinator anticonceptie en abortus Rutgers

Sprekers:
Nilüfer Gürses

Consultant Rutgers

Astrid van der Duijs 

Verloskundige zorg Schilderswijk 

Delen