Professioneel handelen

Professionals handelen volgens richtlijnen. Bekijk hier de nieuwste richtlijnen per beroepsgroep.


Belangrijke thema's

Naast bovenstaande soa richtlijnen zijn er een aantal richtlijnen die helpen bij de uitvoering van specifieke en belangrijke thema’s binnen de zorg.

Motiverende gespreksvoering

Gespreksvoering is de basis van goede zorg, zeker in de soa bestrijding. Seksuele risico anamnese maar ook een gespreksvoering die je patiënt verleidt en motiveert tot minder risicovol gedrag. Handvatten voor motiverende gespreksvoering vind je hier.

Partnermanagement

Het is belangrijk om partners (met een soa) van een patiënt te waarschuwen en mee te behandelen.  Maar dit is ook  essentieel om soa’s te bestrijden. Ga naar het LCI Draaiboek Partnermanagement of informatie over online partnerwaarschuwing.

Omgaan met mensen met hiv in de zorg

Een positieve attitude is belangrijk bij de zorgverlening van mensen met hiv. De juiste kennis over hiv is hierbij belangrijk. Dit om soms onhandige of pijnlijke situaties te voorkomen. Maar het kan ook de zorgverlening in de weg staan.

Lees daarom meer over de ervaringen van cliënten met hiv in de gezondheidszorg. Maar ook over de ervaringen van zorgprofessionals zelf. En laat je informeren maar zeker ook inspireren hoe jij je het contact met mensen met hiv kunt verbeteren. Kijk op positiefzorgt.nl. Deze website is ontwikkeld door de Hiv Vereniging Nederland.

Seksaccident, prikaccident en PEP

Besmetting met een virus of bacterie kan soms voorkomen worden door snel te handelen. Bijvoorbeeld nadat iemand zich prikt, of na onbeschermde seks.

Een Seksaccident is 'onbedoeld blootstaan aan een bacterie of virus'. Bijvoorbeeld een verkrachting, condoomscheur of het vergeten van condoom-gebruik. Heb je misschien te maken met een Seksaccident? Raadpleeg het draaiboek Seksaccidenten. Post-expositie profylaxe (PEP) is het voorkomen van een HIV besmetting door pillen te slikken.

Bij een Prikaccident is er mogelijk een bacterie of virus overgedragen. Via bijv prikken of snijden aan gebruikte naalden of messen, menselijke beten of krabben en spatten met bloed. Heb je misschien te maken met een Prikaccident? Raadpleeg het draaiboek Prikaccidenten.

Post-expositie profylaxe (PEP) is het na blootstelling aan hiv voorkomen van een hiv-besmetting door middel van een kuur van hiv-remmers.

School jezelf

Professioneel handelen moet je leren en kun je oefenen. Meer weten over trainingen voor jouw beroepsgroep? Bekijk ons trainingsaanbod.

Delen