Lesbrief Seksuele diversiteit

De lesbrief Seksuele diversiteit en genderdiversiteit is een verdiepingsles bij Lang Leve de Liefde, het best beoordeelde en meest uitgebreide lespakket voor effectieve seksuele voorlichting in Nederland. De lesbrief Seksuele diversiteit is bedoeld voor de tweede klas (onderbouw) van vmbo, havo & vwo. Medio 2016 is de vernieuwde versie van de lesbrief verschenen, met extra aandacht voor genderdiversiteit en het ondersteunen van docenten.

poster lang leve de liefde

De lesbrief Seksuele Diversiteit hoort bij het Lang Leve de Liefde-lespakket voor de onderbouw. De lesbrief: 

 • Is bedoeld voor de tweede klas van vmbo, havo & vwo. 
 • Geeft u extra handvatten om in de klas seksuele diversiteit te bespreken en homoacceptatie te bevorderen.
 • Is vernieuwd en sinds medio 2016 ook als gedrukte docentenhandleiding te bestellen.

Met de lesbrief kan een docent:

 • Seksuele diversiteit bespreekbaar maken
 • Homonegativiteit verminderen
 • Respect voor mensen met homo-, lesbische, bi- of transgender- gevoelens bevorderen. 

Sinds december 2012 zijn de onderwerpen seksuele diversiteit en seksualiteit opgenomen in de kerndoelen voor het voortgezet onderwijs. Scholen zijn hierdoor verplicht om hieraan aandacht te besteden. De lesbrief geeft een adequate invulling aan het kerndoel ’seksuele diversiteit.’

Inhoud van de lesbrief

De lesbrief bestaat uit drie delen. Het eerste deel bevat achtergrondinformatie voor de docent. Hier vindt u begrippen, feiten en cijfers over seksuele diversiteit en genderdiversiteit, reacties en veelgestelde vragen van jongeren. Ook vindt u hier handvatten om op een goede manier te reageren op homonegatief, heteronormatief en gendernormatief gedrag van leerlingen. Het tweede deel bevat aandachtspunten voor het geven van de les. Het derde deel bevat de uitwerking van de les over seksuele diversiteit.

De lesbrief bevat:

 • een uitgewerkte les over seksuele diversiteit
 • leerlingen informatie- en werkbladen
 • een kaartjesspel
 • het filmpje ‘Coming out’
 • achtergrondinformatie voor de docent, inclusief vragen van leerlingen over seksuele diversiteit en aandachtspunten bij lessen over seksuele diversiteit.

Reacties van docenten:

Bart: ‘Ik krijg allerlei folders over homoseksualiteit, maar niks concreets. Deze lesbrief is zo lekker, het is net een kookboek, doe dit of dat. Ook allemaal achtergrondinformatie die je dan weer bij opdrachten kunt gebruiken.

Hike: ‘Heel afwisselende werkvormen en opdrachten. Mijn leerlingen vonden het prachtig.

Jannie: ‘Het goede aan het filmpje is dat er diverse typen jongeren in voorkomen, dat is uitstekend.

Lars: ’Het kaartjesspel is een heel mooi houvast om het thema seksuele diversiteit te behandelen. Het zijn de vragen die leerlingen vaak zelf ook hebben. Leerlingen vinden het leuk om te doen.

Jacqueline: ‘Ik vind dat er goede achtergrondinformatie wordt gegeven. Zowel feitelijk gezien, bepaalde weetjes en percentages, maar ook de uitleg daarbij. Daarvan merk ik dat de leerlingen dat heel interessant vinden. Ik vind het een goede handleiding om les mee te geven.

Reacties van leerlingen:

Sander, 13 Jaar: ‘Door de les weet ik meer over homo’s. Dat je er gewoon mee om moet gaan als een van je vrienden homo blijkt te zijn.

Nienke, 14 Jaar: ‘Het filmpje vond ik interessant, maar ook erg omdat een jongen door zijn traditie geen homo mag zijn en bang is om gepest te worden. Dat vind ik erg. Dat zij hun liefde niet mogen laten zien.

Stefan, 14 Jaar: ‘Door het kaartjesspel doen de meesten gelijk mee.

Bestellen

 • Vanaf augustus 2016 is de tweede, hernieuwde editie van de lesbrief te bestellen.
 • Alle materialen zijn gratis te downloaden via www.langlevedeliefde.nl.
 • Posters zijn te bestellen via onze webshop.

Website voor docenten

De website www.lesgevenindeliefde.nl helpt docenten die lesgeven over seksuele diversiteit. Voor veel docenten is lesgeven over seksuele diversiteit geen routineklus. Op de website vindt u ervaringsverhalen, video’s en tips van docenten hoe zij omgaan met de meest voorkomende dilemma’s in relationele en seksuele vorming, zoals het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit. 

Delen