Proactief testen migranten

Uit onderzoek blijkt dat de soa-prevalentie bovengemiddeld hoog is onder migranten. Geef tijdens een consult gepaste aandacht voor hiv en soa’s en bied actief een soa-test aan. Zo draag je bij aan de individuele gezondheid van je patiënten en het verkleinen van risico op transmissie.

Feiten en cijfers 

De nieuwste cijfers van het RIVM, tonen aan dat de soa-prevalentie bovengemiddeld hoog is onder migranten die de Centra Seksuele Gezondheid bezoeken. Ook andere onderzoeken laten zien dat vaker chlamydia, gonorroe en hiv-infecties worden gediagnosticeerd. Bekijk alle feiten en nieuwste cijfers in de factsheet.

Richtlijnen en praktische handvatten: 

Beslisboom

Vind je het lastig om te bepalen op welke soa je mensen met migratieachtergrond moet testen? De NHG beslisboom is een handzaam stappenplan waarmee je snel kunt zien wat soa-endemische gebieden zijn en waar je mensen met migratieachtergrond op moet testen. Download de beslisboom hier.

Seksualiteit proactief bespreken 

Vind je het moeilijk om seksualiteit, soa en hiv bespreekbaar te maken bij mensen (met een migratieachtergrond)?

  • De leden van de seksHAG (NHG-expertgroep soa, hiv en seksualiteit) verzorgen scholing voor huisartsen over seksualiteit, soa en hiv door heel Nederland. Voor trainingsdata bij jou in de buurt of verdere vragen, verwijzen we je naar de site van de seksHAG.
  • Rutgers geeft handige tips om seksualiteit proactief te bespreken met patiënten. 
  • Huisarts-migrant.nl biedt informatie over specifieke aspecten van de huisartsenzorg voor migranten patiënten, zoals het omgaan met taalbarrières of cultuurverschillen. 

Goed leven met hiv

Wil je helpen om het stigma rondom leven met hiv te verminderen? Soa Aids Nederland heeft een aantal filmpjes gemaakt over mensen die leven met hiv. De filmpjes zijn bedoeld om mensen met hiv een gezicht te geven en om te laten zien dat je goed kunt leven met hiv. Bekijk de filmpjes hier en zet ze in als voorlichtingsmateriaal. 

Condooms

Wist je dat mensen met een Surinaamse, Antilliaanse, Arubaanse en Afrikaanse achtergrond liever een zwart condoom dan een regulier condoom gebruiken? Daarom heeft Soa Aids Nederland het zwarte condoom ‘Safe Love Making’ ontwikkeld met instructie in het Engels, Papiamento en Nederlands. Je kunt de condooms hier bestellen. Deel ze uit in de wachtkamer en help mee om veilige seks te promoten! 

 

Wachtkamerfilmpje doelgroep: mensen met een migratieachterond


 

Zoek je een ingang om soa en hiv te bespreken met migranten?
Soa Aids Nederland heeft een wachtkamerfilmpje ontwikkeld om mensen met een migratie achtergrond bewust te maken van het belang van vroegtijdig testen op soa en hiv.
Het filmpje geeft je een ingang om het gesprek over soa en hiv te starten. 

Delen