Presentaties side event AIDS 2018

Hier vind je alle presentaties terug van het side event. Zo kun je zelf of samen met collega’s aan de slag met de stof. Kijk wat jij in jouw praktijk kan doen om bij te dragen aan minder soa’s en nul nieuwe hiv-infecties in Nederland.
 

Opening

Opening door Febe Deug, manager programma’s Soa Aids Nederland

Febe opende het side event en deelde de doelstelling van Soa Aids Nederland: drastisch minder soa’s en nul nieuwe hiv-infecties in Nederland. Ze vertelde kort over hoe we dit kunnen bereiken en de rol van Soa Aids Nederland hierin. Deze doelstelling lag ten grondslag aan alle presentaties en workshops van het side event.

Presentatie opening door Febe Deug

Bekijk het dagprogramma
 


Plenaire presentaties

PrEP: de stand van zaken
Jan van Bergen, hoogleraar soa en hiv, huisarts en programmaleider professionals Soa Aids Nederland

Is de hiv-preventiepil (PrEP) wel zo effectief? Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen? Is dit geen vrijbrief voor seks zonder condoom? Gaat het en stijging van andere soa veroorzaken? Wat moet ik ermee als hulpverlener? De opvattingen van zorgprofessionals over de hiv preventiepil (PrEP) lopen sterk uiteen. Persoonlijke overtuigingen en ‘onderbuikgevoelens’ belemmeren vaak de discussie. In de afgelopen jaren is veel nieuwe kennis opgedaan. Wat vertellen de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk ons?

Presentatie PrEP: de stand van zaken

Campagne op naar 0 nieuwe hiv infecties
Mark Vermeulen, manager algemene zaken Soa Aids Nederland en Marjo Taal, beleidsmedewerker Soa Aids Nederland

Nederland kan het eerste land ter wereld zijn waar niemand meer een hiv-infectie oploopt. Dit betekent dat wel elke hiv-infectie vanaf nu succesvol voorkomen moet worden. En dat mensen met hiv die hun status nog niet kennen zich laten testen en toegang krijgen tot behandeling. De drempels om dit te bereiken zijn overzichtelijk en overbrugbaar. Hoe pakken we het traject naar 0 nieuwe hiv-infecties op? Hoe kunnen we dit als professionals samen voor elkaar krijgen?

Presentatie Campagne naar nul nieuwe hiv-infecties
 

Op weg naar nul: stand van zaken hiv/aids van Amsterdam tot San Francisco tot Swaziland
Professor Sheena McCormack

Sheena McCormack ging in op recente inzichten in het stoppen van de hiv-epidemie. Welke instrumenten zijn belangrijk? Wat is nodig om ze in de praktijk te brengen? Ze verwees naar ervaringen uit de praktijk die relevant zijn voor de Nederlandse situatie. Wat kunnen we van anderen hiervan leren? Sheena is een klinisch epidemioloog, hoofdonderzoeker van de PROUD-studie over PrEP en heeft nauw samengewerkt met de Dean Street seksuele gezondheidskliniek in Londen.

De presentatie van Sheena Mc Cormack lees je terug in de samenvatting van het side event


Workshops ronde 1

Workshop A: Panel discussie U=U
Voorzitter Cor Blom, beleidsmedewerker,Soa Aids Nederland.
Deelnemers: Lisette Verlee, arts Soa Aids Nederland, Pieter Brokx, directeur Hiv Vereniging Nederland, Sander van Oorspronk.

Niet Detecteerbaar betekent Niet Overdraagbaar. Mensen met hiv die succesvol met combinatietherapie worden behandeld en daardoor een ondetecteerbare viral load hebben kunnen het virus niet aan anderen overdragen als ze seks zonder condoom hebben. De Hiv Vereniging heeft op dit thema een campagne ontwikkeld, Soa Aids Nederland ondersteunt de boodschap maar dat ligt nog niet vast in richtlijnen. Hoe werkt deze boodschap in de praktijk?

Presentatie Workshop 1A: Paneldiscussie U=U
 

Workshop B: Hoogtepunten uit de soa-pre-conference
Hanna Bos, programmaleider professionals Soa Aids Nederland, Marjo Taal, beleidsmedewerker Soa Aids Nederland.

Op zaterdag 21 en zondag 22 juni heeft de soa-pre-conference plaatsgevonden. In deze workshop blikten we terug op de hoogtepunten van deze dagen. We gingen in gesprek over de mogelijkheden, kansen, uitdagingen en risico’s voor soa-preventie in onderzoek, praktijk en beleid. In de veranderde context van PREP en het doel ‘Naar 0 nieuwe hiv-infecties’.

Presentatie Workshop 1B: Hoogtepunten uit de soa-pre-conference


Workshop C: Thuistesten - Soa Poli Online
Marlous Lasschuyt en Klazien Visser, Soa Poli Online.


Soa Aids Nederland heeft in 2017 een start gemaakt met Advies.chat. Advies.chat verwijst door naar geselecteerde thuistest-aanbieders voor doorverwijzing. Eén van deze aanbieders is Soa Poli Online. Marlous en Klazien van Soa Poli Online bespraken hun ervaringen met Advies.Chat en thuistesten.

Presentatie Workshop 1C: Thuistesten - Soa Poli Online


Workshopronde 2

Workshop A: Einde van condooms?
Paul Zantkuijl, beleidsmedewerker Soa Aids Nederland, Filippo Zimbile, Programmaleider Soa Aids Nederland.

Het aantal middelen om hiv- en soa’s te voorkomen is tegenwoordig zeer uitgebreid: condooms (voor hiv en soa), PrEP (voor hiv), U=U (voor hiv), vaccins (tegen HAV, HBV en HPV). Elke doelgroep vraagt om advies-op-maat over bescherming. Wat wordt het gespreksmodel van de toekomst over bescherming tegen hiv en soa? Welke plaats heeft condoomgebruik hier in?

Presentatie Workshop 2A: Einde van condooms?
 

Workshop B: The last mile, hoe vinden we de laatste hiv-infecties?
Wim Zuilhof, Programmaleider Soa Aids Nederland.

Door een gezamenlijke aanpak worden hiv-infecties tegenwoordig eerder gevonden en direct behandeld. Daardoor wordt voorkomen dat mensen met hiv blijvende en ernstige schade ondervinden van hun hivinfectie en deze door wordt gegeven aan anderen. In combinatie met de inzet van bestaande (condooms) en nieuwe (PrEP) preventiemethoden komt zo het einde van de hiv-epidemie in zicht. Echter, ondanks de beschikbare middelen en de goede samenwerking wordt ook nu nog bij bijna de helft van de mensen met hiv de diagnose te laat gesteld. Niet zelden zijn zij dan al ernstig ziek en heeft het virus al blijvende gezondheidsschade veroorzaakt. Om ook deze mensen met hiv snel te vinden en behandelen moeten we nieuwe methoden en strategieën ontwikkelen, waarin wijk- en netwerkgericht werken op basis van bestaande en nieuwe data centraal staan. Welke strategieën worden nu ontwikkeld? Wat is daarover gepresenteerd op het congres? Hoe kan jij aan deze ontwikkeling bijdragen?

Presentatie Workshop 2B: The last mile, hoe vinden we de laatste hiv-infecties? (presentatie volgt nog)
 

Workshop C: PrEP, de diepte in

Lisette Verlee, arts Soa Aids Nederland, Adrie Heijnen, huisarts, en Mark van den Elshout, arts soa-polikliniek.

Je bent als zorgverlener al enige tijd bezig met het geven van zorg rondom PrEP en merkt dat je af en toe tegen dingen aanloopt. Bijvoorbeeld; wat doe je met mannen die vooral veel angst hebben voor hiv en daarom aan de PrEP willen, maar eigenlijk heel weinig risico lopen? Of met mannen die PrEP innemen rondom seks, maar het maar af en toe gebruiken: moet je bij hen echt elke 3 maanden de nierfunctie controleren? En wat doe je met patiënten die niet verschijnen voor hun controles? Of patiënten die niet onder de richtlijn vallen, zoals vrouwen? En waar ligt de rol van de GGD/soa-poli? Zomaar wat voorbeelden van vragen waar je mee kunt worstelen in de praktijk. Tijdens de interactieve workshop ‘PrEP de diepte in’ deelden we kennis discussieerden we met elkaar met als doel samen de zorg voor PrEP steeds beter maken.

Presentatie Workshop 2C: PrEP, de diepte in

Delen