2014 en verder Bestrijding blijft nodig

2014 en verder: Bestrijding blijft nodig

2014 kenmerkt het honderdjarig bestaan van de georganiseerde soa-bestrijding. Na honderd jaar is ons doel haast onveranderd gebleven. Soa-bestrijders hebben intussen een enorme vooruitgang geboekt: bacteriële soa’s zijn goed te behandelen, het condoom wordt grootschalig gebruikt en de hiv-infectie is van de dodelijke ziekte aids verworden tot een chronische ziekte. Nederland beschikt bovendien over een stelsel van acht Seksuele Gezondheidsregio’s. Maar we zijn er nog niet. Na honderd jaar succesvol interveniëren zijn er momenteel zo’n 25.500 hiv-geïnfecteerden in Nederland. Ook worden er de laatste jaren bij ongeveer 172.000 mensen per jaar één of meerdere soa’s vastgesteld door de Centra Seksuele Gezondheid of de huisarts. 

Nieuwe medicijnen

Hepatitis C komt in toenemende mate voor als soa; vooral bij seropositieve mannen die seks hebben met mannen. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen is daarom belangrijk. Sinds kort wordt het nieuwe medicijn tegen chronische hepatitis C vergoed vanuit het basispakket. Een probleem is de dreiging van multiresistente en onbehandelbare gonorroe. Doordat gonokokken snel resistentie ontwikkelen voor medicatie, zijn snelle aanpassing van medicatie en flexibele richtlijnen nodig. In het buitenland komt al resistentie voor gonorroe voor. In Nederland is dit gelukkig nog nauwelijks het geval.

LGV en HPV

LGV (lymphogranuloma venereum) komt sinds elf jaar meer voor bij Nederlandse mannen die seks hebben met mannen. Er moet voorkomen worden dat LGV zich ook verspreidt onder andere groepen. Verder veroorzaakt infectie met het seksueel overdraagbare HPV-virus (humaan papillomavirus) steeds vaker keelkanker. HPV-geïnfecteerde homomannen hebben tevens een verhoogd risico op het krijgen van anale en genitale kanker. Jan van Bergen, arts bij Soa Aids Nederland, pleit daarom voor het vaccineren van jonge homo’s, wat momenteel al een succes is in Australië.

Condoomgebruik blijft essentieel

ABC van de soa-bestrijding

Het definitief elimineren van hiv en andere soa’s is nog toekomstmuziek. Tot die tijd zal de ABC van de soa-bestrijding belangrijk blijven: Actief testen, goed Behandelen en effectief Counselen. De bestrijding van de transmissie zal in de toekomst gericht zijn op het stimuleren van condoomgebruik, PEP, PrEP en vaccinontwikkeling. Ook worden de mogelijkheden van microbiciden onderzocht. Een microbicide is een gel of ring met een mibroben dodende stof die men kan inbrengen (vacinaal of rectaal) om hiv-overdracht tegen te gaan. De bestrijding van de transmissie is gefocust op het bereiken van een bredere variatie aan preventieve middelen, die bovendien gebruiksvriendelijker zijn. De bestrijding gericht op de duur van de infectieuze periode zal gericht blijven op het zo vroeg mogelijk opsporen en behandelen (treatment as prevention).

PrEP

Binnenkort start de GGD Amsterdam een proef met PrEP onder homomannen. In Amerika wordt PrEP al gebruikt als preventiemiddel. Wie de PrEP pil elke dag slikt, beschermt zichzelf tegen een hiv-besmetting. In het onderzoek zal de GGD volgen of mensen de pil dagelijks innemen en welke factoren daarbij een rol spelen. Het onderzoek is een initiatief van het H-Team, dat de ambitie heeft om de transmissie van hiv in Amsterdam te elimineren.

PrEP-medicijnen

Genezingsonderzoek

In juli 2014 blijkt dat bij de ‘genezen’ Mississippi baby toch weer hiv gevonden is, terwijl het virus lange tijd onderdrukt is geweest. In oktober 2014 doet een soortgelijke situatie zich voor bij een Italiaanse baby. Het H-Team zal onderzoeken waarom het virus in sommige gevallen wel onderdrukt kan blijven zonder hiv-remmers en in andere gevallen niet. Ook de duur van de zelfredzaamheid van het immuunsysteem wordt onderzocht.

Onderzoek vaccins

Het onderzoek naar vaccins gaat door. Zo wordt er gewerkt aan een vaccin tegen HSV (herpes). Ditzelfde geldt voor hiv, hoewel het erg lastig is om grip te krijgen op het hiv-virus. Het is daarom ook niet te voorspellen of en wanneer dit vaccin werkelijkheid zal worden.

Congres in het teken van 100 jaar soa-bestrijding

Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks

Op maandag 1 december 2014 is het Wereld Aids Dag. Op deze dag vindt ook het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks 2014 plaats. Tijdens dit congres blikken wij terug op honderd jaar soa-bestrijding en kijken we vooruit naar de uitdagingen die op ons pad zullen komen. 

Delen