PrEP en condooms in Blije Doos voor Tweede Kamer

09/05/2017

Nederland was altijd een voortrekker in de strijd tegen aids en bij het verdedigen van seksuele gezondheid en rechten in de wereld. Dat moet Nederland vooral blijven doen, vindt Aidsfonds samen met andere maatschappelijke organisaties. Om die reden krijgen Tweede Kamerleden vandaag een zogenaamde ‘Blije Doos’.

My default image

Blije Doos

Een ‘Blije Doos’ is een doos met artikelen die aanstaande ouders ontvangen, om ze voor te bereiden op de komst van hun baby. Nu zijn alle nieuwe Kamerleden ook in afwachting van een aanstaand kabinet en dus hebben Aidsfonds en 9 andere organisaties ze verrast met een aangepaste ‘Blije Doos’.

Deze Blije Doos bevat o.a. een regenboogmasker, dat symbool staat voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksen (LHBTI), een kleerhanger voor onveilige abortus, mannen-en vrouwencondooms, een 3d-clitoris, symbool voor een fijn seksueel leven en een leeg potje van de hiv-preventiepil PrEP.

Aids de wereld uit tegen 2030

Louise van Deth, directeur Aidsfonds: “In veel landen is het gebruik van de pil en condooms, het recht om je eigen partner te kiezen en toegang tot levensreddende hiv-medicatie niet vanzelfsprekend. Nederland heeft zich wereldwijd de afgelopen jaren altijd sterk gemaakt voor seksuele gezondheid en rechten en is een belangrijke donor in de aidsbestrijding. We vragen om dat beleid met nog meer ambitie voort te zetten. We willen tenslotte aids de wereld uit tegen 2030, dan is er extra inzet en politieke wil nodig.”

Actief hiv testen en PrEP in Nederland

In Nederland vragen Aidsfonds en Soa Aids Nederland om actiever te testen op hiv en om het hiv-preventiemiddel PrEP snel te vergoeden. PrEP voorkomt hiv-infecties, is veilig en kostenbesparend. Elke dag langer wachten om PrEP beschikbaar te maken is onverantwoord, vindt Van Deth. In de ‘Blije Doos’ zit daarom ook een leeg medicijnendoosje waarin PrEP-pillen horen te zitten.

Meer over PrEP

Delen