Outbreak hepatitis A vraagt om maatregelen

07/06/2017

Het RIVM en Soa Aids Nederland/Man tot Man roepen mannen die seks hebben met mannen op om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A. In verband met een vaccintekort wordt zorgprofessionals aangeraden voorlopig alleen de eerste van de twee prikken te geven. Deze geeft al voor enkele jaren bescherming.

 

 

Europese uitbraak

Hepatitis A is terug onder homomannen. Op dit moment zijn al meer dan 1.500 hepatitis A-infecties gemeld in Europa, meer dan 2.660 mensen hebben een mogelijke of waarschijnlijke infectie. Er zijn uitbraken gemeld in Spanje, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Maar ook in Nederland zien we meer meldingen van hepatitis A onder homomannen. Het virus verspreidt zich via seks, maar ook via slechte toilethygiëne. Tijdens de zomer zijn er veel internationale events voor MSM, zoals prides en het Amsterdamse festival Milkshake – verspreiding van hepatitis A tijdens deze evenementen is zeer reëel. 

Vaccinatie

Er bestaat geen behandeling tegen hepatitis A, vaccinatie geeft echter goede en zeer snelle bescherming. Man tot Man en het RIVM doen een oproep aan bi- en homomannen om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. De afgelopen weken verschenen advertenties online en in gay tijdschriften Winq en Attitude. De veel gelezen site gay.nl schreef een artikel over de uitbraak met oproep om te vaccineren. 

Het RIVM heeft zorgprofessionals opgeroepen om MSM te informeren over de uitbraak en vaccinatie aan te bieden. Alle GGD’en hebben posters ontvangen waarop MSM worden geïnformeerd over hepatitis A en de vaccinatie-mogelijkheid. Deze poster is ook als pdf te vinden in onze  webshop.

Vaccintekort

Er is momenteel een tekort aan hepatitis A-vaccinaties. Toch is vaccinatie wel nodig om de verheffing onder homomannen te stoppen. Zorgprofessionals wordt dan ook aangeraden om MSM voorlopig alleen de eerste van de twee prikken te geven. Deze geeft voldoende bescherming voor enkele jaren. De tweede prik kan dan later gezet worden, wanneer het vaccintekort is opgelost. 

Aangezien hepatitis A-vaccinatie voor deze doelgroep niet overal bij de afdeling reizigersvaccinaties wordt geregeld, adviseert Soa Aids Nederland MSM om met de GGD te bellen om een afspraak te maken, zodat de telefoniste hen naar de juiste afdeling kan sturen. Wie nog geen hepatitis B-vaccinatie heeft gehad, wordt aangeraden om direct een afspraak te maken voor een dubbelvaccinatie hepatitis A en B via Mantotman.nl/hbv.

Moet elke MSM de hepatitis A-vaccinatie krijgen? ECDC geeft op haar website prioriteit aan een aantal subgroepen. Dat neemt niet weg dat hepatitis A-vaccinatie voor iedere MSM verstandig is. De professional zal deze voordelen goed moeten uitleggen want Hepatitis A-vaccinatie is, in tegenstelling tot de hepatitis B-vaccinatie, voor MSM niet kosteloos. 

Hygiëne

Naast vaccinatie is een goede toilet-hygiëne een aanvullend advies om verspreiding van hepatitis A tegen te gaan. Het specifieke hygiëne-advies richting MSM luidt als volgt:

  1. Was je handen met water en zeep na toiletbezoek en voor het eten/koken.
  2. Was je handen met water en zeep voor en na seks (of neem een douche).
  3. Deel geen seksspeeltjes.
  4. Gebruik condooms of latex handschoenen bij bijvoorbeeld neuken, rimmen, vingeren of fisten. 

De RIVM de LCI-richtlijn Hepatitis A en informatie over Hepatitis A-vaccinatie. Uitgebreide informatie voor de doelgroep MSM over hepatitis A staat op mantotman.nl/hepatitisA

Delen