Nieuws voor professionals

  • 01/08/2019

PrEP vanaf nu bij steeds meer GGD'en verkrijgbaar

Sinds 1 augustus is er een landelijke PrEP-regeling gestart. GGD’en kunnen door deze regeling de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een verhoogd risico op hiv. GGD’en zijn er blij mee dat er nu een begin gemaakt kan worden met het voorkomen van nieuwe hiv-infecties via deze regeling. Niet íedere GGD staat per 1 augustus klaar PrEP-zorg te leveren. Bovendien zullen GGD’en niet iedereen kunnen helpen met PrEP.
  • 24/07/2019

Hiv-preventie via implantaat effectief

Een implantaat ter grootte van een lucifer kan een revolutie teweeg brengen in de preventie van hiv. Een nieuwe studie wijst uit dat het apparaatje, ingebracht in het lichaam, hiv effectief kan voorkomen tot zeker een jaar lang. Het is voor het eerst en met succes getest op mensen met een hoger risico op hiv. Dit werd bekend gemaakt op de internationale wetenschappelijke aidsconferentie AIDS2019 in Mexico City.
  • 23/07/2019

Testen van veelbelovend hiv-vaccin

Een ver ontwikkeld vaccin zal binnenkort getest worden op een grote groep homomannen en transgenders om te kijken of het bescherming biedt tegen het hiv-virus. Dat is bekend gemaakt op het internationale wetenschappelijke aidscongres, IAS2019, in Mexico City. Het vaccin wordt met vier injecties toegediend. Hiermee gaat het Mosaico-onderzoek naar een goedwerkend vaccin tegen hiv, waarbij Amerikaanse overheidslaboratoria en de farmaceut Janssen al jarenlang samenwerken, een veelbelovende nieuwe fase in.
  • 18/07/2019

Onderwijs krijgt extra middelen voor seksuele en relationele vorming

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS heeft bekend gemaakt extra middelen te willen investeren in collectieve preventie en seksuele vorming in het onderwijs. Soa Aids Nederland is blij met het stimuleringsplan dat hiervoor is ontwikkeld, waarbij ondersteuning wordt aangeboden aan scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en mbo. Scholen krijgen extra budget, kunnen kiezen uit erkende lesmaterialen, en kunnen gebruik maken van een teamtraining, gastlessen, een ouderavond en/of theater. Dat aanbod is zichtbaar online op de Gezonde School. De GGD-en tenslotte zullen de scholen ondersteunen bij een integrale en structurele aanpak van relaties en seksualiteit.
  • 28/06/2019

PrEP vanaf 1 augustus bij GGD beschikbaar

Alle GGD regio’s in Nederland kunnen per 1 augustus starten met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan homomannen met een verhoogd risico. Minister Bruins van volksgezondheid heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Een exacte startdatum was eerder niet bekend voor de regeling voor PrEP. Minister Bruins garandeert dat de pillen aangekocht en beschikbaar zullen zijn. Ook zijn de financiële middelen om extra personeel bij de GGD ’en aan te stellen dan beschikbaar.
  • 20/06/2019

Nieuwe manieren nodig om soa's terug te dringen

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) nemen voorlopig niet af in Nederland. Ze blijven redelijk stabiel aanwezig onder de bevolking. De nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten voor 2018 geen spectaculaire veranderingen zien ten opzichte van 2017: er zijn evenveel soa’s gevonden. Chlamydia komt het meest onder hetero’s voor. Gonorroe komt het meest onder homomannen voor. Het RIVM publiceerde vandaag de cijfers op basis van de soa-consulten bij de huisartsen en in de soa-poli van de GGD’en.
  • 19/06/2019

HPV-vaccin moet breder: 'vaccineer ook tegen genitale wratten'

Door zowel meisjes als jongens te vaccineren tegen het HPV-virus voorkomen we niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook andere vormen van kanker. Soa Aids Nederland ondersteunt daarom het advies van de Gezondheidsraad om voortaan genderneutraal te vaccineren tegen HPV op 9-jarige leeftijd, maar pleit voor een breder vaccin dat ook beschermt tegen genitale wratten.
  • 09/05/2019

Infolijn Soa Aids Nederland scoort een 8,9

Klanten van de Infolijn van Soa Aids Nederland zijn bijzonder tevreden over de chat-, e-mail- en telefoonservice. In een klanttevredenheidsonderzoek scoort de Infolijn een 8,9 op tevredenheid over onder andere wachttijd, advies, informatie en medewerkers. Hiermee scoort de infolijn een stuk hoger dan vergelijkbare dienstverleners die gemiddeld een 7,8 scoren.
  • 09/04/2019

Aantal soa-diagnoses stabiel

In 2018 bezochten bijna evenveel mensen de Centra Seksuele Gezondheid als in 2017. Ook het deel bezoekers bij wie een soa gevonden werd, bleef stabiel. Alleen het aantal hiv-diagnoses nam af. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM.
  • 28/03/2019

Meisjes op het speciaal onderwijs maken vaker seksuele grensoverschrijding mee

Meisjes op cluster 4-scholen voor voortgezet speciaal onderwijs komen vaker in aanraking met seksuele grensoverschrijding dan meisjes op reguliere scholen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e voortgezet speciaal onderwijs’ dat Rutgers en Soa Aids Nederland vandaag presenteren. Zo is 27% van deze meisjes ooit in haar leven gedwongen tot seksuele handelingen, terwijl dat voor 7% van de meisjes in het regulier onderwijs geldt. Het is voor het eerst dat Rutgers en Soa Aids Nederland onderzoek doen naar de seksuele gezondheid van jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs.
Delen