Nieuws voor professionals

  • 04/10/2018

Andere aanpak ondersteunen van mensen die leven met hiv

Ruim twintig jaar na de introductie van hiv-behandeling, gaat het goed met het overgrote deel van mensen met hiv in Nederland. Met alle betrokken partijen zijn we succesvoller in het behalen van de doelen: het voorkomen van hiv, het normaliseren van hiv en gezond leven met hiv. Bovendien komt de genezing van hiv langzaam dichterbij.
Lees verder
  • 10/07/2018

Hiv-preventiepil PrEP nu ook in Nederland vergoed

PrEP, de pil die hiv voorkomt, zal vergoed worden in Nederland. Minister Bruins van Volksgezondheid heeft besloten PrEP te verstrekken binnen het kader van een onderzoek, voor een periode van vijf jaar, met name aan mannen die seks hebben met mannen. Een eigen bijdrage die overeen komt met ongeveer 12 euro per maand zal wel van de gebruikers gevraagd worden. Aidsfonds – Soa Aids Nederland is verheugd over dit besluit, maar mist de noodzakelijke urgentie om het snel te regelen.
  • 06/07/2018

Condoomgebruik onder jongeren: nieuwe films voor Sense.info

In zes nieuwe korte films voor Sense.info laten jongeren zien hoe zij over condooms denken. Zien zij soa's nog als probleem? En hoe gaan zij om met sekspartners die geen condoom willen gebruiken? De films sluiten naadloos aan bij de uitkomsten van Seks onder je 25e. Hieruit blijkt dat het matig gesteld staat met de soa-kennis en het condoomgebruik onder jongeren.
  • 05/07/2018

Veel geweld tegen Nederlandse sekswerkers

Sekswerkers in Nederland ervaren onacceptabel veel geweld, stigma en discriminatie. 97% van de sekswerkers in Nederland maakte in het afgelopen jaar geweld mee. De huidige wet- en regelgeving beschermen sekswerkers niet. Dat blijkt uit onderzoek van Soa Aids Nederland en PROUD, de belangenvereniging voor en door sekswerkers. Ondersteunende wetgeving is nodig om de veiligheid van sekswerkers te verbeteren, zo stelt het rapport <a href="https://www.soaaids.nl/sites/default/files/media/Prostitutie/2018-rapport-sekswerk-geweld.pdf" target="_blank">Sekswerk en geweld in Nederland</a>.
  • 29/06/2018

103 vragen over jongeren en seks

Genieten meisjes en jongens evenveel van seks? Hebben jongeren vaker een onenightstand of losse partner dan tien jaar geleden? Is de pil nog steeds het meest gebruikte anticonceptiemiddel? Hoeveel jongeren hebben een condoom op zak? Komt seksuele grensoverschrijding meer voor dan 5 jaar geleden? Beginnen jongeren tegenwoordig eerder of juist later met seks? Hoeveel jongeren hebben wel eens een naaktfoto doorgestuurd gekregen?
  • 14/06/2018

Artsen roepen minister op PrEP te vergoeden

Artsen en verpleegkundigen werkzaam in de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) roepen minister Bruins op om de hiv-preventiepil PrEP en de zorg die daarbij hoort, zo spoedig mogelijk te vergoeden. Zij doen hun dringende oproep in een open brief aan de minister van volksgezondheid.
  • 29/05/2018

PrEP ook bij de huisarts

Nederlandse huisartsen hebben de taak om mensen die risico lopen op hiv actief te informeren en adviseren over de hiv-preventiepil PrEP. Maar ook het voorschrijven, begeleiden en monitoren van PrEP-gebruikers behoort tot de reguliere huisartszorg. Dat is het standpunt van de Expertgroep Seksuele Gezondheid (seksHAG) van het Nederlandse Huisartsen Genootschap. PrEP maakt deel uit van goede soa-zorg en hoort daarom bij de huisartspraktijk thuis.
  • 26/04/2018

3FM Tussenuur start actie #Kutvoorlichting

3FM Tussenuur is afgelopen dinsdag gestart met de actieweek #Kutvoorlichting. Zij vragen op middelbare scholen meer aandacht voor seksuele diversiteit, weerbaarheid, consent en seksueel plezier. Mooie actie! Ook wij vinden dat scholieren uitgebreide seksuele voorlichting verdienen!
Lees verder
Delen