Nieuws voor professionals

  • 20/02/2017

Toename hepatitis A onder homomannen in Nederland

Sinds eind 2016 komen er vaker meldingen binnen van hepatitis A bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bij de gemiddeld 100 meldingen van hepatitis A die het RIVM jaarlijks krijgt, waren de afgelopen 5 jaar geen mannen die seks hebben met mannen. Sinds eind 2016 zijn er in totaal al 17 meldingen onder mannen met homoseksuele contacten. Ook in andere Europese landen is een toename te zien onder deze groep. Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte. Er is een vaccin tegen hepatitis A. Dit blijkt uit een nieuwsbericht van RIVM.
Lees verder
  • 10/01/2017

Soap No Socks, No Shoes maakt hiv en seks bespreekbaar in de Bijlmer

In de Afrikaanse gemeenschap is praten over seks lastig. Het stigma rond hiv en seksualiteit is groot. Daarom bedacht Veronica van de Kamp in samenwerking met Soa Aids Nederland een soap over hiv en seksualiteit in Amsterdam. ‘Met sokken en schoenen heeft de serie No Socks, No Shoes eigenlijk niks te maken’, vertelt van de Kamp. ‘Eigenlijk betekent het: geen condoom, geen seks'.
Lees verder
  • 22/12/2016

Seksoa zet een nieuwe stap

Op 1 februari 2017 stoppen we met de Seksoa app. Voor gebruikers van de app betekent dit dat zij geen artikelen meer binnen de app omgeving kunnen lezen en dat zij geen automatische notificaties meer krijgen over nieuwe artikelen. Seksoa was toe aan een volgende stap in het digitale landschap.
Lees verder
  • 08/12/2016

Verslag - 20ste Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks: een tandje erbij!

Het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks stond met het motto ‘Speed up’ in het teken van versnelling. Haast is geboden om adequater het hoofd te kunnen bieden aan epidemieën van soa’s en hiv. Daarvoor hebben we in de eerste plaats meer ambitie nodig: versnelde toepassingen van wetenschappelijke kennis in de praktijk en slim gebruik van beschikbare openbare databronnen. Betere en meer toegankelijke informatieverstrekking is nodig aan zowel professionals als mensen die soa’s oplopen en verspreiden. Community’s moeten vaker en beter worden betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van interventies. Ziehier in het kort de strijdbare teneur van het twintigste soa-, hiv- en sekscongres.
Lees verder
  • 02/12/2016

Montessori College Oost wint Lang Leve de Liefde Award

Het Montessori College Oost uit Amsterdam heeft de Lang Leve de Liefde Award 2016 in de wacht gesleept. Tijdens het Nationaal Congres Soa* Hiv* Seks* op Wereld Aids Dag overhandigde juryvoorzitter en ambassadeur van Lang Leve de Liefde Jos Poelman de prijs aan voorzitter sectie Verzorging, Wiesje Moen en 5 leerlingen van de Amsterdamse VMBO school.
Lees verder
  • 29/11/2016

Interview: Martin van Oostrom

Dit jaar is de 20ste editie van het Nationaal Congres. Martin van Oostrom, secretaris Raad van Bestuur bij Aids Fonds, was er vanaf het eerste uur bij. Een terug- en vooruitblik.
Lees verder
  • 22/11/2016

Doe jij het ook? Hiv-testweek in Amsterdam

Je gratis en anoniem laten testen op hiv, dat kan in Amsterdam, tijdens de hiv-testweek van 28 november tot en met 4 december. Het testen kan op diverse locaties: bij 14 huisartspraktijken, in 4 ziekenhuizen en bij de GGD Amsterdam. Ook op enkele markten in de stad wordt de hiv-test aangeboden. In de meeste gevallen gaat het om een hiv-sneltest, die binnen 60 seconden het resultaat geeft.
Lees meer
  • 18/11/2016

Hiv-bestrijding Nederland moet beter

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt geleidelijk; toch waren er in 2015 nog rond de 900 nieuwe hiv-diagnoses. Mensen laten zich sneller testen en worden sneller behandeld ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Stichting Hiv Monitoring.
Lees verder
Delen