Nieuws voor professionals

  • 17/11/2017

Hiv-bestrijding Nederland laat kansen liggen

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt beperkt en langzaam, in 2016 opnieuw 820 nieuwe diagnoses, dat is maar enkele tientallen minder dan het jaar daarvoor. Bij een op de drie homomannen en meer dan de helft van de heteroseksuele mannen start de hiv-behandeling erg laat. Een derde van de nieuwe diagnoses onder homomannen in Amsterdam betreft een recente infectie. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van de Stichting Hiv Monitoring. Deze cijfers zijn zorgwekkend en laten volgens Aidsfonds-Soa Aids Nederland duidelijk zien dat we kansen laten liggen om een einde te maken aan de hiv-epidemie in Nederland.
Lees verder
  • 30/10/2017

PrEP ruim 80% goedkoper

De hiv-preventiepil PrEP is vanaf vandaag, 30 oktober, in Nederland beschikbaar voor €99,50 per maand (bij dagelijks gebruik) bij Plusapotheken. De nieuwe prijs is een reductie van ruim 80% t.o.v. de huidige prijs van ruim €550 per maand
Lees verder
  • 12/10/2017

H-TEAM benadrukt: hiv hoort geen taboe meer te zijn

Er rust nog steeds een taboe op het hebben van hiv. Zo houden veel mensen hun hiv-status geheim voor hun collega’s, blijkt uit het rapport ‘Positief Geluid’ van de Hiv Vereniging. Terwijl er tegenwoordig juist goed met hiv te leven is, mits je je laat behandelen. Sterker nog, bij succesvolle behandeling is hiv uiteindelijk helemaal niet meer overdraagbaar! Daarom brengt het H-TEAM (HIV Transmission Elimination Amsterdam), samen met het platform Man tot Man, vandaag drie wenskaarten uit die het stigma rondom hiv moeten wegnemen. Hiermee hoopt het samenwerkingsverband dat mensen zich sneller laten testen en zo eerder met hun behandeling kunnen beginnen.
Lees verder
  • 11/10/2017

Regeerakkoord bedreigt sekswerkers in Nederland

Het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bevat maatregelen die de positie van sekswerkers aanzienlijk verslechteren. Het nieuwe kabinet wil verplichte intakegesprekken en registratie voor sekswerkers, een zogenoemd pooierverbod, strafbaarstelling van klanten en uitstapprogramma’s voor sekswerkers. Maar maatregelen gericht op de positieverbetering van sekswerkers ontbreken.
Lees verder
  • 27/09/2017

Toolkit L.O.V.E Online helpt jongeren bij online veiligheid

Hoe kunnen we online seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen? En hoe zorgen we voor online veiligheid? Soa Aids Nederland en Bureau Jeugd & Media introduceren, samen met onder andere Rutgers, L.O.V.E Online. Een Toolkit voor het praktijkonderwijs en vmbo over sexting, grooming en online veiligheid.
Lees verder
  • 14/09/2017

Nieuwe MSM-voorlichtingtools hiv, crystal meth en hepatitis B

MSM-zorgprofessionals hebben binnenkort beschikking over drie nieuwe voorlichtingtools. Op 12 oktober start een campagne over het belang van tijdig testen en behandelen van hiv. In dezelfde maand verschijnt een website met alle noodzakelijke informatie over crystal meth. De video-campagne rond hepatitis B-vaccinatie was er al.
Lees verder
  • 10/08/2017

Video-campagne hepatitis B-vaccinatie voor MSM

Op 10 augustus start de in juli aangekondigde online video-campagne om hepatitis B-vaccinaties te stimuleren bij MSM. Deze campagne van Man tot Man beoogt het bewustzijn rondom hepatitis B-vaccinatie (ook de tweede en derde prik!) te vergroten en MSM naar de online afspraakmodule te verwijzen op mantotman.nl/HBV. Daar kunnen ze een online afspraak plannen bij de GGD.
Lees verder
  • 12/07/2017

Implementatie lespakket sleutel tot succesvolle seksuele voorlichting

Ook al heb je een wetenschappelijk onderbouwd lespakket van hoge kwaliteit over seksuele voorlichting, het is geen garantie dat deze voldoende in het onderwijs gebruikt wordt. Hoe zorg je ervoor dat een lespakket zodanig geïmplementeerd wordt dat het jongeren daadwerkelijk bereikt en effect heeft? Dit de kernvraag van het proefschrift van Lisette Schutte. Vandaag promoveert zij op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht. Schutte heeft een implementatiestrategie ontwikkeld voor Lang Leve de Liefde, een lespakket over relaties en seksualiteit van Soa Aids Nederland en Rutgers.
Lees verder
Delen