Nieuws voor professionals

  • 14/09/2017

Nieuwe MSM-voorlichtingtools hiv, crystal meth en hepatitis B

MSM-zorgprofessionals hebben binnenkort beschikking over drie nieuwe voorlichtingtools. Op 12 oktober start een campagne over het belang van tijdig testen en behandelen van hiv. In dezelfde maand verschijnt een website met alle noodzakelijke informatie over crystal meth. De video-campagne rond hepatitis B-vaccinatie was er al.
Lees verder
  • 10/08/2017

Video-campagne hepatitis B-vaccinatie voor MSM

Op 10 augustus start de in juli aangekondigde online video-campagne om hepatitis B-vaccinaties te stimuleren bij MSM. Deze campagne van Man tot Man beoogt het bewustzijn rondom hepatitis B-vaccinatie (ook de tweede en derde prik!) te vergroten en MSM naar de online afspraakmodule te verwijzen op mantotman.nl/HBV. Daar kunnen ze een online afspraak plannen bij de GGD.
Lees verder
  • 12/07/2017

Implementatie lespakket sleutel tot succesvolle seksuele voorlichting

Ook al heb je een wetenschappelijk onderbouwd lespakket van hoge kwaliteit over seksuele voorlichting, het is geen garantie dat deze voldoende in het onderwijs gebruikt wordt. Hoe zorg je ervoor dat een lespakket zodanig geïmplementeerd wordt dat het jongeren daadwerkelijk bereikt en effect heeft? Dit de kernvraag van het proefschrift van Lisette Schutte. Vandaag promoveert zij op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht. Schutte heeft een implementatiestrategie ontwikkeld voor Lang Leve de Liefde, een lespakket over relaties en seksualiteit van Soa Aids Nederland en Rutgers.
Lees verder
  • 23/06/2017

Meer soa's gevonden: lokale actie gevraagd

In 2016 zijn er bij Centra Seksuele Gezondheid van GGD’en meer soa’s gevonden dan in de voorgaande jaren. Dat komt omdat de soa-poli’s gerichter testen onder de risicogroepen. Daarbij valt wel op dat het aantal gevonden soa’s aanzienlijk verschilt per GGD-regio. Maar bij de huisartsen is verbazend genoeg het aantal soa-consulten het afgelopen jaar niet toegenomen, maar verder afgenomen. Dat blijkt uit de nieuwe soa-cijfers van het RIVM.
Lees verder
  • 22/06/2017

Minister Schippers: geen PrEP

Minister Schippers neemt definitief geen besluit over de vergoeding van de hiv-preventiepil PrEP, voordat de Gezondheidsraad met een advies komt. Dat blijkt vandaag uit antwoorden op Kamervragen van D66. Het advies van de Gezondheidsraad over PrEP volgt pas in 2018. Aidsfonds is diep teleurgesteld omdat PrEP intussen honderden nieuwe hiv-infecties in Nederland kan voorkomen.
Lees verder
  • 20/06/2017

Jongeren beginnen later aan seks

Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat met 17,1 jaar het geval. Dat blijkt uit de derde editie van het grootschalige representatieve onderzoek Seks onder je 25e dat Rutgers en Soa Aids Nederland op dinsdag 20 juni samen met GGD-en presenteren. Meisjes lijken meer bewust te kiezen voor een bij hen passend anticonceptiemiddel, want het gebruik van de pil is afgenomen ten gunste van het spiraaltje. Zorgelijk is dat ruim 40% van de jongeren geen condoom gebruikt bij een onenightstand. In vergelijking met 2012 is het aantal jongeren dat wel eens is gedwongen iets te doen of toe te staan op seksueel gebied, gedaald. Daarentegen is het aantal jongeren dat een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf heeft verstuurd, flink gestegen.
Lees verder
  • 12/06/2017

Lees ons jaarmagazine 2016

Jaarlijks krijgen honderdduizenden Nederlanders een soa en komen er ruim 900 nieuwe hiv-infecties bij. Ook in 2016 hebben we ons daarom volop ingezet om Nederland ijzersterk te maken tegen soa’s en hiv. Welke belangrijke ontwikkelingen zagen we in 2016 en wat waren onze interventies?
Lees verder
  • 07/06/2017

Outbreak hepatitis A vraagt om maatregelen

Het RIVM en Soa Aids Nederland/Man tot Man roepen mannen die seks hebben met mannen op om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A. In verband met een vaccintekort wordt zorgprofessionals aangeraden voorlopig alleen de eerste van de twee prikken te geven. Deze geeft al voor enkele jaren bescherming.
Lees verder
  • 22/05/2017

Denk mee over de inhoud van het Nationaal Congres 2017

1 December 2017. We hebben dan hopelijk een nieuw Kabinet. Het nationale actieplan soa/hiv is gereed. De aftrap vindt plaats van het internationale congres AIDS2018 in Amsterdam. En Aidsfonds - Soa Aids Nederland organiseert weer het Nationale Congres Soa*Hiv*Seks. Heb je ideeën? Mails ze ons!
Lees verder
  • 19/05/2017

PrEP nu ook in België vergoed

Vanaf 1 juni zal PrEP, de pil die hiv voorkomt, vergoed worden in België. De minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft deze beslissing genomen. In Nederland wordt de pil nog niet vergoed, dat vindt Aidsfonds schandelijk.
Lees verder
Delen