Nieuws voor professionals

  • 06/02/2019

Noodregeling voor PrEP-zorg nu nodig

Aidsfonds-Soa Aids Nederland vraagt Minister Bruins onmiddellijk een noodregeling te treffen om alle mensen die nu op de wachtlijst staan voor PrEP bij de GGD-en tegemoet te komen en om de nodige begeleiding te geven aan mensen die PrEP gebruiken zonder medische zorg. Dit in afwachting van een definitieve PrEP-regeling, die pas op zijn vroegst medio 2019 van start zal gaan, zoals Minister Bruins vandaag in een brief aan de Tweede Kamer liet weten.
  • 07/12/2018

Aandacht voor relaties en seksualiteit in de Week van de Liefde

Soa Aids Nederland en Rutgers organiseren samen met GGD’en rond Valentijnsdag De Week van de Liefde. Van 11 t/m 15 februari kunnen scholen in het voortgezet onderwijs en mbo op een laagdrempelige en leuke manier kennismaken met lesgeven over relaties en seksualiteit. Het grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren in Nederland ‘Seks onder je 25e’, laat zien dat jongeren later aan seks beginnen, anticonceptie beter wordt gebruikt en er minder grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt. Maar ondertussen neemt het condoomgebruik af, is de kennis over seks verminderd, zijn jongeren ontevreden over de kwaliteit van lessen seksuele vorming en is de acceptatie van LHBT-jongeren nog steeds onder de maat.
Lees verder
  • 27/11/2018

Mark Vermeulen nieuwe directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland

Mark Vermeulen is de nieuwe directeur van Aidsfonds - Soa Aids Nederland. Dat heeft de Raad van Toezicht van de stichting vandaag bekend gemaakt. Mark Vermeulen (39 jaar) brengt 10 jaar ervaring met zich mee en komt uit de eigen organisatie. Als jonge leider wil hij een nieuwe impuls geven aan de aids- en soa-bestrijding in Nederland en in de wereld. Hij is de eerste directeur die zelf openlijk leeft met hiv.
  • 26/11/2018

Koninklijke onderscheiding voor hiv-activist Fred Verdult

Voor zijn uitzonderlijke inzet voor mensen met hiv in Nederland is Fred Verdult op vrijdag 23 november geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks dat door Soa Aids Nederland en Aidsfonds was georganiseerd.
  • 26/11/2018

Hiv-test onvoldoende toegankelijk voor homo- en bimannen

In Nederland is het risico op een hiv-infectie onder mannen die seks hebben met mannen hoger dan bij de algemene bevolking. Homo- en biseksuele mannen geven aan hiv heel serieus te nemen. Toch testen onvoldoende mannen uit deze groep zich iedere drie tot zes maanden op hiv, blijkt uit de Survey Mannen & Seksualiteit die vrijdag 23 november werd uitgebracht door Soa Aids Nederland. De survey gaat over seks en gezondheid onder 6025 mannen die seks hebben met mannen (MSM).
  • 22/11/2018

Nederland op weg naar nul nieuwe hiv-infecties

We zijn goed op weg, maar er liggen nog stevige uitdagingen in het stoppen van de hiv-epidemie in Nederland. Dat blijkt uit vandaag bekend gemaakte cijfers over het aantal hiv-infecties in Nederland. Stichting Hiv Monitoring meldt dat in 2017 750 mensen een hiv-diagnose hebben gekregen. Dat zijn er minder dan in 2016 (820), maar het aantal daalt langzaam. Bovendien zijn naar schatting 2.300 mensen niet op de hoogte dat ze hiv hebben en komen nog té veel mensen met hiv té laat bij een arts voor een behandeling.
  • 20/11/2018

Condooms passen op Utrecht Centraal

Extra groot, klein, dun of dik. Voor mannen, voor vrouwen, voor langer plezier. Met ribbel, nop, vleugel, design, noppen, met een tintelend of juist met een verdovend middel. Welke het beste bij je past, goed beschermt én lekker zit, is voor elk mens anders. In de afgelopen jaren is het gebruik van condooms sterk afgenomen. Ook is er onder jongeren een toename van het aantal losse partners. Er wordt steeds vaker getest op soa’s en bij 1 op de 5 mensen wordt er één gevonden. Daarom opent Soa Aids Nederland op 20 november de eerste pop-up condoomwinkel ter wereld waar je ze zelf kunt uitproberen. Met een paskamer, een condoomadviseur, een ruim assortiment én een tool om de eigen maat te checken
  • 11/11/2018

Directeur Aidsfonds - Soa Aids Nederland neemt na 10 jaar afscheid

Van dichtbij zag ze de aidsbestrijding in de wereld veranderen. Sterker nog: als directeur van Stop Aids Now! en later Aidsfonds - Soa Aids Nederland heeft Louise van Deth daaraan een belangrijke bijdrage geleverd. Nu, na ruim tien jaar, neemt ze afscheid van de Nederlandse en internationale hiv- en aidsbestrijding en verlaat ze Aidsfonds - Soa Aids Nederland. ‘Er moet nog zoveel gebeuren.’
  • 05/11/2018

PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie onder homomannen in Nederland

Een breed gebruik van de hiv-preventiepil PrEP kan op termijn een einde maken aan de hiv-epidemie onder mannen die seks hebben met mannen. Dat is de conclusie van een wiskundig modelleringsonderzoek, onder leiding van Nederlandse onderzoekers, gepubliceerd deze week in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.
Delen