Nieuws voor professionals

  • 20/06/2019

Nieuwe manieren nodig om soa's terug te dringen

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) nemen voorlopig niet af in Nederland. Ze blijven redelijk stabiel aanwezig onder de bevolking. De nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten voor 2018 geen spectaculaire veranderingen zien ten opzichte van 2017: er zijn evenveel soa’s gevonden. Chlamydia komt het meest onder hetero’s voor. Gonorroe komt het meest onder homomannen voor. Het RIVM publiceerde vandaag de cijfers op basis van de soa-consulten bij de huisartsen en in de soa-poli van de GGD’en.
  • 19/06/2019

HPV-vaccin moet breder: 'vaccineer ook tegen genitale wratten'

Door zowel meisjes als jongens te vaccineren tegen het HPV-virus voorkomen we niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook andere vormen van kanker. Soa Aids Nederland ondersteunt daarom het advies van de Gezondheidsraad om voortaan genderneutraal te vaccineren tegen HPV op 9-jarige leeftijd, maar pleit voor een breder vaccin dat ook beschermt tegen genitale wratten.
  • 09/05/2019

Infolijn Soa Aids Nederland scoort een 8,9

Klanten van de Infolijn van Soa Aids Nederland zijn bijzonder tevreden over de chat-, e-mail- en telefoonservice. In een klanttevredenheidsonderzoek scoort de Infolijn een 8,9 op tevredenheid over onder andere wachttijd, advies, informatie en medewerkers. Hiermee scoort de infolijn een stuk hoger dan vergelijkbare dienstverleners die gemiddeld een 7,8 scoren.
  • 09/04/2019

Aantal soa-diagnoses stabiel

In 2018 bezochten bijna evenveel mensen de Centra Seksuele Gezondheid als in 2017. Ook het deel bezoekers bij wie een soa gevonden werd, bleef stabiel. Alleen het aantal hiv-diagnoses nam af. Dit blijkt uit de Thermometer seksuele gezondheid van het RIVM.
  • 28/03/2019

Meisjes op het speciaal onderwijs maken vaker seksuele grensoverschrijding mee

Meisjes op cluster 4-scholen voor voortgezet speciaal onderwijs komen vaker in aanraking met seksuele grensoverschrijding dan meisjes op reguliere scholen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e voortgezet speciaal onderwijs’ dat Rutgers en Soa Aids Nederland vandaag presenteren. Zo is 27% van deze meisjes ooit in haar leven gedwongen tot seksuele handelingen, terwijl dat voor 7% van de meisjes in het regulier onderwijs geldt. Het is voor het eerst dat Rutgers en Soa Aids Nederland onderzoek doen naar de seksuele gezondheid van jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs.
  • 07/03/2019

Eric van der Burg nieuwe voorzitter bij Aidsfonds - Soa Aids Nederland

Eric van der Burg is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. De oud-wethouder en fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een Amsterdam dat voorop loopt met een effectieve aanpak van de hiv-epidemie en toewerkt naar 0 nieuwe hiv-infecties. Op zijn initiatief wordt deze kennis en ervaring actief gedeeld met andere steden in de wereld, met de bedoeling het aantal infecties ook wereldwijd fors terug te brengen.
  • 05/03/2019

Twee mensen mogelijk genezen van hiv

Voor het eerst zijn er meerdere mensen die mogelijk genezen zijn van hiv. Dat is gebleken in het baanbrekend onderzoek van samenwerkende internationale wetenschappers, onder leiding van het Utrechts Medisch Centrum (UMC). 'Dit is geweldig, inspirerend nieuws, maar de zoektocht naar hiv-genezing gaat onverminderd door', reageert Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland.
  • 05/03/2019

PrEP-zorg kan snel starten bij GGD

De Tweede Kamer wil niet tot de zomer wachten met het leveren van PrEP-zorg. De Kamer nam hierover een motie aan van D66 en GroenLinks. Eerder trokken Aidsfonds - Soa Aids Nederland, samen met COC Nederland, PrEPnu, de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren en de Hiv Vereniging al aan de bel en riepen op tot een noodregeling voor eerder starten van de begeleiding bij het slikken van de hiv-preventiepil PrEP. Daar wordt nu gehoor aan gegeven.
Delen