Nieuws

Actualiteiten op het gebied van interventies ter bestrijding van soa's, hiv en het bevorderen van seksuele gezondheid.

  • 28/06

PrEP vanaf 1 augustus PrEP bij GGD beschikbaar

Alle GGD regio’s in Nederland kunnen per 1 augustus starten met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan homomannen met een verhoogd risico. Minister Bruins van volksgezondheid heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Een exacte startdatum was eerder niet bekend voor de regeling voor PrEP. Minister Bruins garandeert dat de pillen aangekocht en beschikbaar zullen zijn. Ook zijn de financiële middelen om extra personeel bij de GGD ’en aan te stellen dan beschikbaar.
  • 20/06

Nieuwe manieren nodig om soa's terug te dringen

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) nemen voorlopig niet af in Nederland. Ze blijven redelijk stabiel aanwezig onder de bevolking. De nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten voor 2018 geen spectaculaire veranderingen zien ten opzichte van 2017: er zijn evenveel soa’s gevonden. Chlamydia komt het meest onder hetero’s voor. Gonorroe komt het meest onder homomannen voor. Het RIVM publiceerde vandaag de cijfers op basis van de soa-consulten bij de huisartsen en in de soa-poli van de GGD’en.
  • 19/06

HPV-vaccin moet breder: 'vaccineer ook tegen genitale wratten'

Door zowel meisjes als jongens te vaccineren tegen het HPV-virus voorkomen we niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook andere vormen van kanker. Soa Aids Nederland ondersteunt daarom het advies van de Gezondheidsraad om voortaan genderneutraal te vaccineren tegen HPV op 9-jarige leeftijd, maar pleit voor een breder vaccin dat ook beschermt tegen genitale wratten.
  • 09/05

Infolijn Soa Aids Nederland scoort een 8,9

Klanten van de Infolijn van Soa Aids Nederland zijn bijzonder tevreden over de chat-, e-mail- en telefoonservice. In een klanttevredenheidsonderzoek scoort de Infolijn een 8,9 op tevredenheid over onder andere wachttijd, advies, informatie en medewerkers. Hiermee scoort de infolijn een stuk hoger dan vergelijkbare dienstverleners die gemiddeld een 7,8 scoren.
  • 07/03

Eric van der Burg nieuwe voorzitter bij Aidsfonds - Soa Aids Nederland

Eric van der Burg is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. De oud-wethouder en fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor een Amsterdam dat voorop loopt met een effectieve aanpak van de hiv-epidemie en toewerkt naar 0 nieuwe hiv-infecties. Op zijn initiatief wordt deze kennis en ervaring actief gedeeld met andere steden in de wereld, met de bedoeling het aantal infecties ook wereldwijd fors terug te brengen.
  • 05/03

PrEP-zorg kan snel starten bij GGD

De Tweede Kamer wil niet tot de zomer wachten met het leveren van PrEP-zorg. De Kamer nam hierover een motie aan van D66 en GroenLinks. Eerder trokken Aidsfonds - Soa Aids Nederland, samen met COC Nederland, PrEPnu, de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren en de Hiv Vereniging al aan de bel en riepen op tot een noodregeling voor eerder starten van de begeleiding bij het slikken van de hiv-preventiepil PrEP. Daar wordt nu gehoor aan gegeven.
  • 05/03

Twee mensen mogelijk genezen van hiv

Voor het eerst zijn er meerdere mensen die mogelijk genezen zijn van hiv. Dat is gebleken in het baanbrekend onderzoek van samenwerkende internationale wetenschappers, onder leiding van het Utrechts Medisch Centrum (UMC). 'Dit is geweldig, inspirerend nieuws, maar de zoektocht naar hiv-genezing gaat onverminderd door', reageert Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland.
  • 18/02

Nieuw: Lang Leve de Liefde voor bovenbouw (praktijkonderwijs en vmbo)

Soa Aids Nederland en Rutgers introduceren de Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule: een lespakket over relaties en seksualiteit voor de bovenbouw van het praktijkonderwijs en het vmbo. Deze module is een vervolg op Lang Leve de Liefde onderbouw. Naast het voorkomen van soa’s en grensoverschrijdend gedrag, is de module gericht op de preventie van ongewenste zwangerschap, tienerouderschap en abortus.