Nieuws

Actualiteiten op het gebied van interventies ter bestrijding van soa's, hiv en het bevorderen van seksuele gezondheid.

  • 01/08

PrEP vanaf nu bij steeds meer GGD'en verkrijgbaar

Sinds 1 augustus is er een landelijke PrEP-regeling gestart. GGD’en kunnen door deze regeling de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een verhoogd risico op hiv. GGD’en zijn er blij mee dat er nu een begin gemaakt kan worden met het voorkomen van nieuwe hiv-infecties via deze regeling. Niet íedere GGD staat per 1 augustus klaar PrEP-zorg te leveren. Bovendien zullen GGD’en niet iedereen kunnen helpen met PrEP.
  • 24/07

Hiv-preventie via implantaat effectief

Een implantaat ter grootte van een lucifer kan een revolutie teweeg brengen in de preventie van hiv. Een nieuwe studie wijst uit dat het apparaatje, ingebracht in het lichaam, hiv effectief kan voorkomen tot zeker een jaar lang. Het is voor het eerst en met succes getest op mensen met een hoger risico op hiv. Dit werd bekend gemaakt op de internationale wetenschappelijke aidsconferentie AIDS2019 in Mexico City.
  • 23/07

Testen van veelbelovend hiv-vaccin

Een ver ontwikkeld vaccin zal binnenkort getest worden op een grote groep homomannen en transgenders om te kijken of het bescherming biedt tegen het hiv-virus. Dat is bekend gemaakt op het internationale wetenschappelijke aidscongres, IAS2019, in Mexico City. Het vaccin wordt met vier injecties toegediend. Hiermee gaat het Mosaico-onderzoek naar een goedwerkend vaccin tegen hiv, waarbij Amerikaanse overheidslaboratoria en de farmaceut Janssen al jarenlang samenwerken, een veelbelovende nieuwe fase in.
  • 18/07

Onderwijs krijgt extra middelen voor seksuele en relationele vorming

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS heeft bekend gemaakt extra middelen te willen investeren in collectieve preventie en seksuele vorming in het onderwijs. Soa Aids Nederland is blij met het stimuleringsplan dat hiervoor is ontwikkeld, waarbij ondersteuning wordt aangeboden aan scholen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en mbo. Scholen krijgen extra budget, kunnen kiezen uit erkende lesmaterialen, en kunnen gebruik maken van een teamtraining, gastlessen, een ouderavond en/of theater. Dat aanbod is zichtbaar online op de Gezonde School. De GGD-en tenslotte zullen de scholen ondersteunen bij een integrale en structurele aanpak van relaties en seksualiteit.
  • 28/06

PrEP vanaf 1 augustus bij GGD beschikbaar

Alle GGD regio’s in Nederland kunnen per 1 augustus starten met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan homomannen met een verhoogd risico. Minister Bruins van volksgezondheid heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Een exacte startdatum was eerder niet bekend voor de regeling voor PrEP. Minister Bruins garandeert dat de pillen aangekocht en beschikbaar zullen zijn. Ook zijn de financiële middelen om extra personeel bij de GGD ’en aan te stellen dan beschikbaar.
  • 20/06

Nieuwe manieren nodig om soa's terug te dringen

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) nemen voorlopig niet af in Nederland. Ze blijven redelijk stabiel aanwezig onder de bevolking. De nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten voor 2018 geen spectaculaire veranderingen zien ten opzichte van 2017: er zijn evenveel soa’s gevonden. Chlamydia komt het meest onder hetero’s voor. Gonorroe komt het meest onder homomannen voor. Het RIVM publiceerde vandaag de cijfers op basis van de soa-consulten bij de huisartsen en in de soa-poli van de GGD’en.
  • 19/06

HPV-vaccin moet breder: 'vaccineer ook tegen genitale wratten'

Door zowel meisjes als jongens te vaccineren tegen het HPV-virus voorkomen we niet alleen baarmoederhalskanker, maar ook andere vormen van kanker. Soa Aids Nederland ondersteunt daarom het advies van de Gezondheidsraad om voortaan genderneutraal te vaccineren tegen HPV op 9-jarige leeftijd, maar pleit voor een breder vaccin dat ook beschermt tegen genitale wratten.
  • 09/05

Infolijn Soa Aids Nederland scoort een 8,9

Klanten van de Infolijn van Soa Aids Nederland zijn bijzonder tevreden over de chat-, e-mail- en telefoonservice. In een klanttevredenheidsonderzoek scoort de Infolijn een 8,9 op tevredenheid over onder andere wachttijd, advies, informatie en medewerkers. Hiermee scoort de infolijn een stuk hoger dan vergelijkbare dienstverleners die gemiddeld een 7,8 scoren.