Marjo Taal genomineerd voor Petra Meerburgprijs

12/05/2017

‘Trots op mezelf, maar vooral ook op al die anderen’ 

Volgens collega’s is ze een van de meest gepassioneerde medewerkers. Vol overgave werkt ze inmiddels al bijna 30 jaar in de publieke seksuele gezondheidszorg en stond ze aan de wieg van een aantal mooie projecten. Het verbaast ons dan ook niet dat Marjo Taal, beleidsmedewerker bij Soa Aids Nederland is genomineerd voor de Petra Meerburgprijs 

Een kroon op haar werk?

‘De waardering is absoluut leuk en ik ben zeker trots op mezelf. Maar vooral op al die mensen waar ik mee samenwerk.Het is de bescheidenheid waar genomineerden wel vaker last van hebben. Maar feit blijft dat zíj genomineerd is. ‘Ik doe het niet alleen, dus de credits komen niet alleen mij toe. Maar het is wel zo dat ik het initiatief neem, het idee opper en aan de kar help trekken of duwen. Bovendien ben ik iemand die, als ik ergens in geloof niet snel opgeef. Dingen hebben gewoon tijd nodig om te rijpen.’

 

Een goed gesprek

Iets wat Marjo zeker deed bij de Digitale Leerweken en Motivational Interviewing (MI), de twee projecten die aanleiding waren om Marjo te nomineren. Meer dan vijftien jaar geleden al ‘kopieerde’ ze samen met collega’s de methode MI van de verslavingszorg naar de soa-bestrijding. ‘Ik heb zelf twaalf jaar als verpleegkundige bij de GGD gewerkt en vroeg me af: wat maakt een gesprek met een cliënt een goed gesprek? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedere arts en verpleegkundige in de publieke seksuele gezondheidzorg een goede, klantgericht en directieve manier van counseling kan toepassen?’ 
 

Totaalpakket MI

Sinds 2012 werkte Marjo daarom, in samenwerking met verpleegkundigen, experts en wetenschappers, aan een op maat gemaakt pakket voor professionals om zich te bekwamen in MI. Inmiddels ligt er een totaalpakket aan middelen. Er zijn trainingen, onderzoeksresultaten, filmmateriaal, een certificering van het Centrum Gezond Leven en er zijn coaches in MI voor training en ondersteuning van collega’s in een GGD-team. ‘En het mooie is: het is geen zendgericht pakket van Soa Aids Nederland. Het veld zelf is medeverantwoordelijk en blijft er kritisch mee aan het werk in de praktijk. Dat is sowieso iets waar wij ons altijd hard voor maken: alles voor én door de gebruikers.
 

Succesvolle Digitale Leerweken

Ook de Digitale Leerweken zijn een mooi voorbeeld van de vastberadenheid van Marjo. ‘We maakten altijd al zulke interessante fysieke workshops en seminars, waar soms slechts een handjevol mensen aan meedeed. En dan was het weer over. Zonde van al die kennis die voor degenen die er niet bij konden zijn, dacht ik. Kunnen we niet iets met het internet? In eerste instantie werd daar wat lacherig over gedaan – dit was zeven jaar geleden -, maar we kregen de beroepsgroep enthousiast en er werken hier gelukkig genoeg pioniers.’ En zie daar, zeven jaar en drie edities later, zijn de Digitale Leerweken met ruim 1300 inschrijvingen, een groot succes. En ook hiervoor geldt: volledig ontwikkeld in co-creatie met professionals zelf.
 

Bijblijven

‘Ik denk dat we altijd moeten zoeken naar manieren om ons werk te laten aansluiten bij de tijd. Daar ligt ook nu een uitdaging. De zorg verandert, de vraag is anders, de methoden zijn anders. Denk aan de opkomst van e-health en thuisdokteren. Daar moeten we als professionals in meegaan en dat moeten we samen doen. Beleidsmakers en de mensen uit het veld. Niet alleen omdat we zo de cliënt beter kunnen bedienen, maar ook om plezier te houden in ons werk.’ 
 

Lees meer over de training Motivational Interviewing (IM) en de Digitale Leerweken.

And the winner is …

Tijdens een feestelijk mini-symposium op 12 mei, werden de drie genomineerden in de spotlights gezet.

  • Anja Buntsma, reizigers/infectieziekte verpleegkundige en communicatie adviseur bij GGD West-Brabant: voor haar werk m.b.t. het platvorm GGD reisvaccinaties en de app GGD reist mee.
  • Connie Rijlaarsdam, verpleegkundig specialist OGGZ bij de GGD Hart voor Brabant: voor haar project proactieve anticonceptie voor kwetsbare ouders.
  • Marjo Taal, verpleegkundige en beleidsmedewerker bij Soa Aids Nederland: voor haar werk m.b.t. de Digitale Leerweken voor onder andere soa verpleegkundigen en het implementeren van Motiverende Gespreksvoering in de soa bestrijding.


Connie Rijlaarsdam ging er uiteindelijke met de prijs vandoor. “Haar doortastende inzet en een respectvolle benadering van de doelgroep maken dat dit initiatief een succes is. Een uitzonderlijke prestatie”, volgens de jury. “Een complex en delicaat vraagstuk is professioneel bespreekbaar en beïnvloedbaar gemaakt”, vermeldt het juryrapport.


Soa Aids Nederland feliciteert Connie van harte! 

--------------------------------

Petra Meerburgprijs

De Petra Meerburgprijs werd door de Stichting Sarphati in het leven geroepen ter ere van Petra Meerburg, sociaal-verpleegkundige en manager die zich vele jaren inzette op het gebied van infectieziektebestrijding in Amsterdam en in Nederland.
De prijs is bedoeld voor verpleegkundigen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de infectieziektebestrijding in Nederland of Vlaanderen. Iedere vijf jaar wordt de prijs uitgereikt. Dit jaar vindt de zesde uitreiking plaats op 12 mei 2017 tijdens het V&VN-symposium Infectieziektebestrijding De Overdracht bij het RIVM in Bilthoven.
Delen