Lees ons jaarmagazine 2016

12/06/2017

Jaarlijks krijgen honderdduizenden Nederlanders een soa en komen er ruim 900 nieuwe hiv-infecties bij. Ook in 2016 hebben we ons daarom volop ingezet om Nederland ijzersterk te maken tegen soa’s en hiv. Welke belangrijke ontwikkelingen zagen we in 2016 en wat waren onze interventies?

Lees het in ons jaarmagazine. Hieronder een beknopte samenvatting.

Elke jaar vraagt om een andere aanpak. Veranderingen in gedrag, beleid, migratiestromen en wetenschap zijn direct van invloed op ons werkveld. In 2016 zien we dat - door financiële drempels - steeds minder mensen naar de GGD of de huisarts gaan om zich te laten testen. Steeds vaker raadplegen mensen 'dokter Google' voor soa-advies. Het merendeel van deze informatie en online soa-zelftesten is echter niet betrouwbaar. Met innovatieve interventies als Advies.chat en Testlab bieden we betrouwbare online soa-zelftesten en spelen we in op e-health-ontwikkelingen en sluiten we aan op de behoeftes van ons publiek.

PrEP op de kaart zetten

Het aantal nieuwe hiv-infecties per jaar ligt met negenhonderd diagnoses veel te hoog. Ons standpunt is helder: om een einde aan hiv in Nederland te maken, moeten we, naast condoompromotie, actief testen en snel behandelen, ook de hiv-preventiepil PrEP inzetten. Daarom spanden we ons in 2016 volop in om PrEP breed toegankelijk te maken in Nederland.

In bed met de doelgroep

Hoe kun je belangrijke doelgroepen het beste advies geven over veilige seks en soa's? Door advies te geven op plekken waar de doelgroep zich bevindt op een manier die aansluit op hun leefwereld. Soa Aids Nederland duikt in bed met de doelgroep. Voorbeelden in 2016 waren GAM TV en onze unieke aanpak in internetveldwerk voor sekswerkers.

Jong geleerd, oud gedaan

Voorlichting aan de huidige generatie vraagt meer dan het uitdelen van folders. Daarom zijn we actief op scholen met ons Lang Leve de Liefde-lespakket, geven we advies op maat via onze website Sense.info en doen we met Seks onder je 25e grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Want, als de eerste keer veilig is, is de kans groter dat jongeren later ook condooms gebruiken. Lees meer.

Samenwerking met het veld

Actuele vraagstukken en zorgen van professionals uit het veld zijn de basis van ons werk. Maar het formuleren van antwoorden kunnen we niet alleen. Daarom werken we nauw samen met het veld en bieden we workshops en handvatten voor en door professionals. Voorbeelden in 2016? De Digitale Leerweken, GGD-bezoek 'nieuwe stijl' en ons Nationaal Congres.

Dit is slechts een greep uit ons werk in 2016. Meer weten? Lees ons jaarmagazine.
2016 in Vogelvlucht bekijken? Bekijk onze visual 2016 in cijfers.
Benieuwd naar het jaarverslag van Aidsfonds? Lees het hier.

Delen