Jaarverslagen Soa Aids Nederland

Nul nieuwe hiv-infecties in Nederland en een drastische afname van soa’s. Dat is onze missie. En het kan, maar het moet wel nú gebeuren. Welke acties ondernamen we in 2018? Hoe gaat onze nieuwe strategie hieraan bijdragen? Waarom deze haast?  Je leest het in ons jaarmagazine 2018 ‘Geen tijd te verliezen’. 

Een korte samenvatting van ons jaarmagazine: 2018 was een bijzonder jaar voor de soa- en hiv-bestrijding. Mede dankzij onze jarenlange lobby, werd PrEP eindelijk in Nederland vergoed voor mensen met een verhoogd risico. En met het project ‘We are Prepared’ stoomden we samen met GGD’en, het publiek en professionals in 2018 daadwerkelijk klaar voor deze hiv-preventiepil. En dankzij de beweging ’Nederland naar 0 nieuwe hiv-infecties’, slaan we met professionals, financiers, mensen die leven met hiv en mensen uit prioriteitsgroepen de handen ineen voor een laagdrempelig testaanbod, snellere diagnoses en effectievere behandeling.

Jongeren en online zelfdiagnose 

Wat voor hiv geldt, geldt ook voor de andere soa’s: aandacht is hard nodig. De kennis van jongeren over soa’s en condoomgebruik is niet vanzelfsprekend, bleek uit ons Seks onder je 25e-onderzoek uit 2017. Daar speelden wij in 2018 op in. Steeds meer mensen raadplegen dokter Google dan hun eigen huisarts. Deze trend van online zelfdiagnose en zelfzorg moet echter wel aan hoge kwaliteitseisen blijven voldoen. De verdubbeling van het gebruik van deze persoonlijke tool Advies.chat in 2018 laat zien dat we inspelen op een groeiende behoefte.

Focus op prioriteitsgroepen

Sommige prioriteitsgroepen blijven moeilijk te bereiken. Jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM), sekswerkers, vluchtelingen MSM en anderen die nieuw zijn in Nederland, weten
nog te weinig van de hiv- en soa risico’s. Maar met gerichte, laagdrempelige en interventies 
Syfilistest.nl, wisten we deze doelgroep wel te bereiken.

Lees ons jaarmagazine

Dit is slechts een greep uit ons werk in 2018. Meer weten?  Lees ons beknopte en visuele jaarmagazine 2018 ‘Geen tijd te verliezen’ om een beeld te krijgen van ons werk in 2018. Meer weten over ons werk vanuit Stichting Aidsfonds en Soa Aids Nederland ? Lees dan ook ons officiële jaarverslag 2018

Eerdere jaarverslagen:

Delen