Terug naar overzicht

Vraag het de huisarts: ik heb pijn in mijn rechter bovenbuik

21/09/2017

Praktijk

 

Profiel auteur
Naam:          Rob Hermanussen
Functie:        Huisarts bij huisartsenpraktijk Bos en Lommer in Amsterdam, tevens lid van Sekshag, de NHG-expertgroep soa, hiv en seksualiteit

Grootste drijfveer
Empowerment, met begrijpelijke informatie en zelfvertrouwen kunnen mensen zelf de keuzes maken waarmee ze hun gezondheid optimaliseren.

Toekomstdroom
Een samenleving zonder nieuwe hiv-infecties door slimme inzet van PrEP.

 

Sharon (27) komt op het spreekuur. Ze heeft sinds een week een soort spierpijn in haar rechter bovenbuik, VAS 7. Ze heeft met name last bij diep doorzuchten en bij het op de rechterzij liggen. Ze vertelt dat ze de eerste twee dagen ook wat verhoging heeft gehad. Bij de tractus anamnese vertelt ze de laatste twee maanden wat onregelmatig vaginaal bloedverlies te hebben met wat spotting. Bij onderzoek zie je een vrouw die wat pijnlijk beweegt, ze heeft drukpijn in de rechterbovenbuik. Sharon heeft geen gele sclerae, haar buik is niet geprikkeld.

Vraag: wat zijn uw differentiaal diagnostische overwegingen?

Sharon heeft sinds drie maanden een nieuwe vriend, ze hebben tot nu toe altijd seks gehad met condoom. Geen van beiden heeft zich het afgelopen jaar op soa laten onderzoeken.

Bij lichamelijk onderzoek ziet u een wat pijnlijke vrouw, die niet goed kan doorzuchten, ze heeft geen koorts, bloeddruk en pols zijn ongestoord. Bij onderzoek vindt u een soepele buik, met drukpijn in de rechter bovenbuik. U laat bloed prikken en zet soa-onderzoek in.

De volgende ochtend ziet u de uitslagen: CRP 94, leukocyten 12.1 en een positieve chlamydia-test. Bilirubine en leverfunctie zijn ongestoord.

U stelt de diagnose Fitz-Hugh-Curtis syndroom en schrijft Sharon doxycycline 100mg twee keer per dag, gedurende een week, voor. Een paar dagen later vertelt Sharon dat de pijn al flink verminderd is.

Bespreking van de diagnose

Fitz-Hugh-Curtis syndroom (FHCS) is een perihepatitis, als gevolg van niet of onvoldoende behandelde Pelvic Inflmmatory Disease (PID). Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie met Chlamydia trachomatis, maar kan ook het gevolg zijn van infectie met Neisseria gonorrhoeae. FHCS geeft pijn in de rechter bovenbuik, soms uitstralend naar de rechter schouder en soms begeleid door algemene klachten of de hik.

De diagnose FHCS dient te worden overwogen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd met pijn in de rechterbovenbuik en een kans op soa. De diagnose kan zekerder worden gemaakt met behulp van soa-testen en echo-onderzoek, waarmee enerzijds soms peri-hepatitis in beeld kan worden gebracht en anderzijds ziekten van lever en galwegen onwaarschijnlijk kunnen worden gemaakt. Bilirubine, GGT, alkalische fosfatase, ASAT, ALAT en LDH zijn meestal ongestoord bij FHCS.

Leerpunten

  • Spotting kan een van de presenterende symptomen zijn van een chlamydia-infectie.
  • Vaginale seks met condoom geeft een vermindering van de kans op infectie met soa als chlamydia, maar ook met condoom kunnen soa als chlamydia overgedragen worden.
  • Bij pijn in de rechter bovenbuik bij een vrouw met een risico op soa dient de diagnose Fitz-Hugh-Curtis in de differentiaal-diagnose te worden opgenomen.

 

Literatuur

  • Ekabe et al. Chlamydia trachomatis-induced Fitz-Hugh–Curtis syndrome: a case report. BMC Res Notes (2017) 10:10 DOI 10.1186/s13104-016-2357-z.

 

Delen

Alle SekSoa Magazine artikelen zijn terug te vinden in ons archief

Bekijk archief