Terug naar overzicht

Soa-diagnoses bij mensen die gewaarschuwd zijn voor chlamydia: implicaties voor partnermanagement

08/03/2018

My default image Onderzoek

Auteur(s): Fleur van Aar, epidemioloog, Centrum Infectieziektebestrijding Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, et al.

Een belangrijke oorzaak van chlamydia-herinfectie is de tijd die verstrijkt tussen de behandeling van de indexpatiënt en de huidige partner(s). In de Verenigde Staten en Engeland zijn innovatieve methoden van partnermanagement ontwikkeld met het doel de kans op chlamydia-herinfectie te verkleinen door testbarrières bij partners weg te nemen en de behandeling van partners te versnellen.

Deze methoden houden in dat de behandeling van partners via de indexpatiënt verloopt, bijvoorbeeld door antibiotica voor partner(s) mee te geven aan de indexpatiënt (‘Patient Delivered Partner Therapy’). Deze methoden hebben echter het nadeel dat partners die geïnfecteerd zijn met andere soa’s mogelijk niet effectief behandeld worden. Daarnaast worden partners die geen soa hebben onnodig behandeld met antibiotica (azitromycine).

Frequentie van soa onderzocht na waarschuwing chlamydia

Om te evalueren of een soortgelijke methode van toegevoegde waarde kan zijn voor chlamydia-partnermanagement in Nederland, is de frequentie van soa onderzocht bij cliënten die gewaarschuwd waren voor chlamydia bij de Centra Seksuele Gezondheid. Daaruit bleek dat 34% van de cliënten die gewaarschuwd waren voor chlamydia een chlamydia-infectie had; 66% had geen infectie. Daarnaast werd 10% van alle gonorroe-infecties, 1 infectieuze syfilis-infectie, 2 nieuwe hiv-infecties en 13 infectieuze hepatitis B-infecties vastgesteld bij chlamydia-gewaarschuwde cliënten.

Soa-zelfafnametests toevoegen

Directe behandeling voor chlamydia zonder aanvullende soa-testen voor alle partners van indexpatiënten zou kunnen leiden tot het missen van soa’s, vooral gonorroe, en ook tot overbehandeling van partners zonder chlamydia. Snellere methoden voor chlamydia-partnermanagement in een populatie met een verhoogd risico op soa zouden daarom ook soa-zelfafnametests moeten bevatten.

Zie hier het uitgebreide artikel over het onderzoek dat Fleur van Aar samen met Birgit van Benthem, Ingrid van den Broek en Hannelore Götz uitvoerden bij Centra Seksuele Gezondheid.

Meer lezen?

Delen

Alle SekSoa Magazine artikelen zijn terug te vinden in ons archief

Bekijk archief