Terug naar overzicht

Rectaal spoelen, of toch niet? Wat adviseer je mannen die op je spreekuur komen?

14/02/2019

Praktijk

Auteur(s): dermatoloog Juan-Carlos Galvis-Martínez.

Om schoon seks te hebben, kun je je endeldarm spoelen. Is dat nodig? Voorkom je soa's? Wat adviseer je hierover aan mannen die op je spreekuur komen? Rectaal douchen is in de laatste jaren populairder geworden bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Dit wordt vaak gedaan in combinatie met onveilige seks en/of chemsex. Hieronder geven wij antwoord op de meest voorkomende vragen.

Waarom spoelen?

Door te spoelen is er in de endeldarm en het onderste gedeelte van de dikke darm geen ontlasting meer. Veel mannen geven aan dat ze op zo’n manier meer van de seks kunnen genieten.

Is spoelen echt nodig?

Spoelen is geen must. Genieten van anale seks kan zeker zonder spoelen. Drink voldoende water en eet gezonde en vezelrijke voeding. Dat zorgt voor een goede stoelgang. De darmflora bestaat uit een delicaat evenwicht van bacteriën die het verteren vlot doet verlopen. Teveel spoelen verstoort dit evenwicht. Heel af en toe spoelen kan weinig kwaad.

Voorkomt het spoelen soa’s?

Bij veel mensen leeft het idee dat je soa’s kunt voorkomen door schoon te spoelen. Er zijn helaas niet voldoende studies om tot een conclusie te komen. Rectaal spoelen is niet zonder risico’s. De slijmvliezen worden geïrriteerd waardoor de kans op hiv en andere soa’s vergroot is. Denk aan de kleine scheurtjes of onzichtbare bloeddeeltjes die door het spoelen makkelijk kunnen ontstaan.

Uit een recente publicatie in de BMJ uit 2017 van Professor H.J.C. de Vries, bleek dat van MSM die de GGD soa-polikliniek in Amsterdam bezochten, 46% rectale douches in de laatste 6 maanden heeft gebruikt. 25% van deze groep gaf aan douche spullen te hebben gedeeld. De soa-prevalentie in deze groep was 26.7%. Het maakt duidelijk dat spoelen geen manier is om soa’s te voorkomen.

Hoe moet je je spoelen? Waar moet je op letten bij spoelen?

 • Je kunt gebruiken maken van een anale doucheknop, handpompje, klysma.
 • Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd of gedestilleerd lauw water met een zoutoplossing. Dit kan je zelf maken of kopen bij de drogist of apotheek.
 • Gebruik nooit voorwerpen zoals een fles met een scherpe rand. Om het soepeler te maken, kun je op het topje van het instrument en in je anus bij voorkeur siliconen glijmiddel gebruiken.
 • Spuit niet te veel water naar binnen en zet de waterdruk laag.
 • Stop meteen als je buikpijn opmerkt.
 • Voeg niets toe aan het water (geen zeep, olie, chemische producten, laxeermiddelen, etc).
 • Spoel minstens 45 tot 60 minuten voor de seks. Zo voorkom je water lek tijdens de seks.
 • Gebruik nooit een instrument van iemand anders, anders loop jij of loopt je partner risico op hepatitis C.
 • Reinig het instrument voor en na gebruik met een antibacteriële zeep en heet water. Reinigen van het instrument kan ook met een zelfgemaakte oplossing: met 9 delen water en 1 deel bleekmiddel. Leg de spullen minimaal 5 minuten in deze oplossing. Metalen spullen kun je 5 minuten in water koken. Daarna goed met water spoelen en goed drogen.
 • Spoel niet als je hartproblemen of een onregelmatige hartslag hebt.
 • Spoel niet te vaak, niet vaker dan 2 keer per maand. Anders verstoor je de darmflora en verhoog je de kans op infecties. De goede bacterien zijn nodig voor een goed werkende spijsvertering en immuunsysteem.
 • Gebruik geen medicatie om ontlasting te voorkomen. Het kan schadelijk zijn voor het natuurlijke ritme van je darmen.

Spoel nooit je darmen na seks. Als iemand zonder condoom in jou is gekomen, mag je je niet spoelen. Je spoelt het sperma naar binnen en vergroot de kans op hiv of andere soa’s.

Meer lezen?

Hoe kun je mannen die seks hebben met mannen als gezondheidsprofessional het beste ondersteunen bij het maken van gezonde en veilige keuzes op het vlak van seksualiteit, hiv en andere soa’s? Kijk op https://www.soaaids.nl/nl/professionals/doelgroepen/msm.

Meer informatie over seks tussen mannen en een gezond seksleven vind je op Mantotman, kijk hier voor aanvullende informatie over anaal spoelen.

Delen

Alle SekSoa Magazine artikelen zijn terug te vinden in ons archief

Bekijk archief