Terug naar overzicht

Kracht van grootschalig onderzoek Seks onder je 25e ligt in participatie

20/06/2017

Onderzoek

Op 20 juni 2017 presenteerden Soa Aids Nederland en Rutgers de uitkomsten van Seks onder je 25e. De derde editie van het grootschalige onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar. In de media is veel aandacht voor de verscheidenheid aan resultaten. Daarbij springt de leeftijd waarop jongeren voor de eerste keer met iemand naar bed gaan in het oog. Dit is 1,5 later jaar later dan in 2012 het geval was.

De kracht van Seks onder je 25e ligt in de actieve participatie van diverse stakeholders. Professionals in onderzoek, praktijk en beleid op het gebied van seksuele gezondheid van jongeren die van het begin tot het eind nauw betrokken zijn. Bovendien zorgen meer dan de helft van de GGD’en voor extra respondenten om representatieve cijfers te kunnen geven specifiek voor hun eigen regio. Dit leidde ertoe dat ruim 20.000 jongeren aan het onderzoek deelnamen en dat we na analyse van regionale data straks beter weten hoe het voor staat met jongeren in verschillende regio’s.

Eens te meer is duidelijk dat alle partners hetzelfde doel voor ogen hebben: jongeren nóg beter begrijpen zodat we de seksuele gezondheid van jongens en meisjes van 12 tot 25 jaar in Nederland kunnen behouden én waar mogelijk verbeteren.

Sjaak de Gouw van GGD Hollands-Midden, Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media en Bram Tuk van Pharos Expertisecentrum Gezondheidsverschillen vertellen wat participatie in Seks onder je 25e voor hun werkveld betekent.

Seks onder je 25e is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met GGD’en. Het CBS heeft de steekproef samengesteld en gewogen. I&O Research voerde het veldwerk uit. Het onderzoek maakt deel uit van de Leefstijlmonitor van het RIVM.

Stakeholdervideo Seks onder je 25e

Delen

Alle SekSoa Magazine artikelen zijn terug te vinden in ons archief

Bekijk archief