Slet of Sterk?

30/01/2014

Wanneer jongeren voor het eerst seks hebben met een nieuwe partner, gebeurt dit meestal ongepland. Het is dan ook een verstandige keuze om altijd een condoom bij je te hebben. Gewoon, voor het geval dat. Toch blijkt uit onderzoek dat 40% van de jongens en 66% van de meiden nooit een condoom op zak heeft.

Slechts 9% van de meiden geeft aan altijd een condoom bij zich te hebben. De reden? Veel meiden zijn bang voor negatieve reacties van andere meiden als ze een condoom bij zich hebben. Er is vooral angst om als ‘slet’ gezien worden. In de ogen van andere meiden zou je alleen een condoom bij je moeten hebben als je erop uit bent om seks te hebben, zo wordt verondersteld.


Soa Aids Nederland greep deze tekenen van sletvrees aan om meiden met elkaar te laten discussiëren over de vraag “een meisje met condooms op zak: Slet of Sterk?”. Een aantal populaire blogsters en vlogsters werd ingezet om de vraag aan hun publiek voor te leggen via online media. Daarmee werden ruim 600.000 meiden bereikt.  Soa Aids Nederland verzamelde meer dan vierduizend geschreven reacties en de resultaten van een online poll.

Van de ruim tweeduizend meiden die de poll invulden, vindt 82% dat zowel de jongen als het meisje verantwoordelijk is voor het bij zich hebben van een condoom. 12% vindt dit de verantwoordelijkheid van alleen de jongen, 3% van alleen het meisje. Op de vraag of een meisje dat een condoom bij zich heeft sterk of juist een slet is, geeft 71% van de meiden het antwoord ‘sterk’. 4% zou een meisje in dat geval als slet bestempelen. 10% geeft een alternatief antwoord, zoals ‘verstandig’, ‘verantwoordelijk’ en ‘slet zijn heeft niks met condooms te maken’.

Volgens de blogsters en vlogsters is de angst om door andere meiden als ‘slet’ gezien te worden dan ook veelal ongegrond.
 
Zie hier het filmpje dat voor het online onderzoek is verspreid.

 

 

Delen