WHO adviseert vroeger behandelen hiv-infecties

01/07/2013

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe richtlijnen voor de behandeling van hiv-infecties geformuleerd. De WHO adviseert om voortaan vroeger dan tot nu toe gebruikelijk met de behandeling met hiv-remmers te beginnen. Voor sommige groepen, zoals zwangere vrouwen, wordt zelfs aanbevolen om direct na het vaststellen van de hiv-infectie met de combinatietherapie te beginnen.

Nieuwe richtlijn voor hiv-therapie
De nieuwe richtlijn raadt aan om de antiretrovirale therapie te starten wanneer de afweer van een patiënt, gemeten in CD4-cellen, lager is dan 500 per mm3. Tot nu toe was dit pas bij 350 CD4-cellen het geval. Eerder beginnen met medicatie geeft een betere gezondheidsprognose. Het verkleint bijvoorbeeld de kans dat mensen met hiv tuberculose oplopen. Bovendien vermindert het de kans dat het virus wordt overgedragen op anderen.

De WHO-richtlijn adviseert onmiddellijke start van therapie bij zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 5 jaar en hiv-positieven die een relatie hebben met iemand die geen hiv heeft.

Meer mensen op behandeling
Door de nieuwe WHO-richtlijnen komen 25,9 miljoen mensen in aanmerking voor behandeling met hiv-remmers. Op dit moment worden wereldwijd bijna 10 miljoen mensen met hiv-remmers behandeld.
 

Nederlandse richtlijnen 

De Nederlandse Vereniging Van Hiv-Behandelaren (NVHB) beveelt haar leden sinds februari aan om alle patiënten meteen na diagnose behandeling met hiv-remmers aan te bieden, onafhankelijk van de hoeveelheid CD4-cellen. Voorwaarde is wel dat de patiënt de voordelen van de therapie en de noodzaak van therapietrouw begrijpt. De patiënt heeft de vrijheid om behandeling uit te stellen en hetzelfde geldt voor de arts op grond van klinische en/of psychosociale factoren.