Tweederde hiv-infecties treft homo’s en biseksuelen

15/11/2013

Vorig jaar kregen 699 Nederlandse homo’s en biseksuele mannen te horen dat ze hiv hebben. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de Stichting HIV Monitoring. Het betreft twee derde van de 1.100 nieuwe hiv-diagnoses in Nederland. Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland presenteren vandaag een actieplan dat het aantal nieuwe hiv-infecties onder homo’s en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) drastisch omlaag moet brengen.

Aids Fonds en Soa Aids Nederland komen met plan van aanpak aan de vooravond van Wereld Aids Dag

Het plan, dat samen met een groot netwerk van professionals zal worden  uitgevoerd, rust op drie pijlers: meer en makkelijker testen, eerder behandelen en Stay Safe. Grote winst kan worden behaald als mannen die seks hebben met mannen zich vaker laten testen en zich in het geval van een positieve testuitslag meteen laten behandelen.

Vroege diagnose en behandeling biedt hiv- patiënten een gunstiger vooruitzicht zowel op korte termijn als op lange termijn (een langer en ook gezonder leven). Bovendien kan het eerder vaststellen van een hiv-infectie bijdragen aan de afname van de epidemie.
 

Aantal nieuwe hiv-infecties stabiel hoog
Al jarenlang worden bij mannen met homoseksuele contacten jaarlijks tussen de 700 en 800 nieuwe hiv-infecties gevonden. Veel mannen weten niet dat ze met hiv geïnfecteerd zijn. De Stichting HIV Monitoring vermoedt dat het om 15 tot 20 procent van alle met hiv geïnfecteerde MSM gaat. Juist deze groep die niet op de hoogte is van zijn eigen hiv-status, draagt het meest bij aan de verspreiding van hiv.
 

Zie voor meer informatie: Soa Aids Nederland  MSM strategie Onder Controle

Delen

0 reacties

Plaats een reactie

E-mailadres wordt niet getoond