Twee mensen mogelijk genezen van hiv

05/03/2019

Voor het eerst zijn er meerdere mensen die mogelijk genezen zijn van hiv. Dat is gebleken in het baanbrekend onderzoek van samenwerkende internationale wetenschappers, onder leiding van het Utrechts Medisch Centrum (UMC). 'Dit is geweldig, inspirerend nieuws, maar de zoektocht naar hiv-genezing gaat onverminderd door', reageert Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland.

Op het wetenschappelijke congres CROI in Seattle, in de VS, is door de Utrechtse onderzoekers vandaag bekend gemaakt dat 2 mensen met hiv, die ook leukemie hadden, na een beenmergtransplantatie, vrij zijn van hiv. Na deze kankertherapie was het hiv-virus bij hen niet meer te vinden. Bij de Britse patiënt is zelfs na 18 maanden zonder hiv-medicijnen het hiv-virus nog steeds verdwenen, de andere Duitse patiënt gebruikt 3,5 maanden geen hiv- medicijnen meer en is nog vrij van hiv.

Dit is geweldig nieuws. Maar investeren in onderzoek blijft nodig om een genezingsbehandeling voor 37 miljoen mensen met hiv in de wereld te vinden.

Is hiv nu te genezen?

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds - Soa Aids Nederland: 'Dit is geweldig inspirerend nieuws en na tientallen jaren van onderzoek een hoopvol resultaat. Want genezen is de droom van iedereen die hiv heeft, het betekent het einde van levenslang pillen slikken en van het stigma. Maar de zoektocht naar hiv-genezing gaat onverminderd door, want we willen uiteindelijk een genezingsbehandeling die minder ingrijpend is en toegankelijk is voor de 37 miljoen mensen met hiv op de wereld. Daarom blijven wij investeren in onderzoek naar genezing, om meer nieuwe doorbraken te forceren.'

Timothy Brown

Tot voor kort was er maar 1 persoon, de Amerikaan Timothy Brown, langdurig genezen van hiv. Ook hij had leukemie en werd na een beenmergtransplantatie in 2007, vrij van hiv. Sindsdien zijn er enkele personen geweest bij wie het leek dat ze genezen waren van hiv, maar bij wie het virus toch weer meetbaar werd. Het hiv-virus blijkt zich schuil te houden in het lichaam, daarom zijn onderzoekers terughoudend met de term ‘genezing’. Met de nieuwe resultaten laat het UMC wel zien dat het mogelijk is om de behandeling van Timothy Brown succesvol te herhalen.

Hoe kan hiv worden genezen?

Volgens experts is het de verwachting dat een uiteindelijke hiv-genezingstherapie zal bestaan uit een combinatie van verschillende methodes. Welke combinatie dat zal zijn, is nog niet bekend. Daarom is het van belang om te blijven zoeken naar verschillende aanpakken.

Zo help je mee hiv te genezen

Aidsfonds wil met het Hiv Genezingsfonds de komende 5 jaren 10 miljoen extra beschikbaar maken voor hiv-genezing. Juist in de Nederlandse academische ziekenhuizen wordt innovatief onderzoek gedaan naar verschillende manieren om hiv te genezen.

Wil je meehelpen om hiv te kunnen genezen? Steun dan onderzoek naar hiv-genezing via het Hiv Genezingsfonds.
 

Meer informatie over hiv

Publiek:

Professionals:

Vragen over hiv?

Publiek: neem bij vragen over hiv of persoonlijk advies contact op met onze Aids Soa Infolijn of start een chatgesprek.

Professionals: neem bij vragen over hiv contact op met een van onze professionals via 020 - 626 2669 of professionals@soaaids.nl

Delen