Testen van veelbelovend hiv-vaccin

23/07/2019

Een ver ontwikkeld vaccin zal binnenkort getest worden op een grote groep homomannen en transgenders om te kijken of het bescherming biedt tegen het hiv-virus. Dat is bekend gemaakt op het internationale wetenschappelijke aidscongres, IAS2019, in Mexico City. Het vaccin wordt met vier injecties toegediend. Hiermee gaat het Mosaico-onderzoek naar een goedwerkend vaccin tegen hiv, waarbij Amerikaanse overheidslaboratoria en de farmaceut Janssen al jarenlang samenwerken, een veelbelovende nieuwe fase in.

“We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat de resultaten van dit onderzoek zo breed mogelijk toepasbaar zullen zijn voor de mensen die risico lopen op hiv. We verwachten bijzonder veel van deze proef”, verklaarde onderzoeker en Amerikaanse arts Dr Susan Buchbinder.

Het Mosaico-onderzoek begon al 15 jaar geleden met het testen van een nieuw ontwikkeld vaccin op kleine groepen mensen. Uit die ervaringen werd de samenstelling van het vaccin en de toegediende dosis voortdurend aangepast om het effectiever te laten werken. Het vaccin lijkt nu bescherming te kunnen bieden tegen diverse mutaties van het hiv-virus, dat zich verspreid over de wereld, verschillend heeft ontwikkeld. 

Verkoudheidsvirus

Het vaccin gebruikt een gemanipuleerde variant van het verkoudheidsvirus, met daaraan toegevoegd stukjes van het hiv-virus, die onherkenbaar zijn voor het lichaam. Dat is volledig onschadelijk, maar stimuleert wel het afweersysteem om te reageren op verschillende soorten van het hiv-virus. De twee laatste injecties van het vaccin bevatten dan wel duidelijk zichtbare deeltjes van het hiv-virus.

Niet in Nederland

Tijdens het Mosaico-onderzoek zal het vaccin toegediend worden aan 3800 homomannen en transgenders, van 18 tot 60 jaar, op 24 verschillende plaatsen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa. Het lijkt er niet op dat de studie ook in Nederland zal plaatsvinden. Deelnemers worden willekeurig toegewezen om het vaccin of een placebo te ontvangen. Alle deelnemers, die wel een verhoogd risico lopen op hiv, krijgen ook een uitgebreid preventiepakket aangeboden. De maanden en jaren daarna zullen alle deelnemers regelmatig getest worden op hiv.  De inschrijving start naar verwachting in september en de resultaten worden verwacht in 2023.

Een zeer vergelijkbaar maar ander vaccin wordt op dit moment getest onder 2600 vrouwen in zuidelijk Afrika.

Nederland naar nul hiv-infecties

Aidsfonds - Soa Aids Nederland heeft zich een doel gesteld: nul nieuwe hiv-infecties in Nederland in 2030. Een goed werkend vaccin is daarbij de beste oplossing. Vanaf het begin van de hiv-epidemie zoekt men daarnaar, want daarmee is het hele probleem opgelost. Het ontwikkelen van vaccin is echter moeilijk, omdat het hiv-virus er in vele verschillende vormen is. Daarom is het bijzonder en hoopgevend dat er een vaccin op mensen wordt getest. Dat betekent dat we nu echt dichtbij een werkend hiv-vaccin komen. 

Delen