Steeds meer argumenten voor HPV-vaccinatie jongere homo’s

28/07/2013

Het Nederlandse HPV-vaccinatieprogramma, opgezet om baarmoederhalskanker te voorkomen bij meisjes, moet worden uitgebreid naar jonge homo’s. Bij deze groep komt ten gevolge van HPV veel meer anale en genitale kanker voor dan bij heteroseksuelen. Jan van bergen, arts bij Soa Aids Nederland, beaamt dit in een artikel van Virginia Groenendijk in de Volkskrant. De huidige vaccinatiestrategie schiet op dit terrein duidelijk te kort en daarom moet de Gezondheidsraad haar vaccinatiestrategie aanpassen, zo stelt Van Bergen.

Internationaal is recent veel aandacht voor het voorkomen van anale kanker en voorstadia daarvan bij homoseksuele jongens en mannen. Zo levert het hoofdartikel van het augustusnummer van Sexually Transmitted Infections overtuigende argumenten om bestaande HPV-vaccinatieprogramma’s uit te breiden naar homo’s en andere mannen met homoseksuele contacten.

 

Alleen meisjes?

Preventie van kanker blijft op veel medische gebieden problematisch, stellen de auteurs, maar de ontdekking van het verband tussen het humaan papilomavirus (HPV) en vormen van kanker heeft juist tot succesvolle vaccins geleid. In de meeste landen worden deze, net als in Nederland, alleen aan meisjes aangeboden. Maar er is steeds meer bewijs dat de vaccins ook effectief zijn in de preventie van HPV-besmetting bij jongens en mannen. De gevolgen van infectie met HPV variëren van genitale wratten tot (voorstadia van) anale kanker.

 

Ook jongens

Australië is in februari van dit jaar begonnen alle jongens van 12 en 13 jaar te vaccineren tegen HPV. Dit is gebaseerd op de gedachte dat dit uiteindelijk ook een beschermend bijeffect zal geven bij meisjes. Bovendien krijgen zo jongens die later homoseksueel blijken te zijn, op dezelfde manier bescherming als heteroseksuele jongeren.

 

De Gezondheidsraad liet desgevraagd aan De Volkskrant weten dat zij zich momenteel beraadt over het agenderen van HPV-vaccinatie voor homo’s.

Delen