Soap No Socks, No Shoes maakt hiv en seks bespreekbaar in de Bijlmer

10/01/2017

In de Afrikaanse gemeenschap is praten over seks lastig. Het stigma rond hiv en seksualiteit is groot. Daarom bedacht Veronica van de Kamp in samenwerking met Soa Aids Nederland een soap over hiv en seksualiteit in Amsterdam. ‘Met sokken en schoenen heeft de serie No Socks, No Shoes eigenlijk niks te maken’, vertelt van de Kamp. ‘Eigenlijk betekent het: geen condoom, geen seks'.

Er zijn ruim 12.000 Ghanezen in Amsterdam. Ze vormen de vierde grootste groep mensen met een migratie-achtergrond in de stad. Als boegbeeld en voorzitter van Stichting GAM heeft Veronica van de Kamp een manier gevonden om het heersende stigma rond hiv en seksualiteit binnen de Ghanese gemeenschap in Amsterdam te doorbreken. Volgens Veronica staat de tv bij Ghanezen thuis van ’s ochtends tot ’s avonds aan. Dus ontwikkelde ze een soap die het stigma rond  hiv aan de kaak stelt. Zij woont zelf in Amsterdam Zuidoost en weet hoe belangrijk het is om seks binnen de Ghanese community bespreekbaar te maken.
 

Meer dan een soap

Ondanks het gevoelige thema is de serie een groot succes binnen de gemeenschap. Hoofdrolspeelster Fidel Obaasima wordt regelmatig op straat herkend, en vrouwen uit de Afrikaanse gemeenschap in Amsterdam komen elke week bij elkaar om, onder andere, over de soap te praten. Het blijft ook niet alleen bij een soap. Inmiddels hebben, tijdens een meet & greet met de acteurs – een event waar meer dan 100 mensen op afkwamen -, 23 aanwezigen een hiv-sneltest gedaan. Op deze manier levert GAM TV een belangrijke bijdrage in het in kaart brengen van mensen met hiv in Nederland en het tegengaan van het stigma in de Afrikaanse gemeenschap in Nederland. Soa Aids Nederland is opdrachtgever, producent en financierder van dit project. In samenwerking met GAM TV kwam de soap tot stand.

 

Dus ben je uitgekeken op Netflix? Kijk dan hier alle afleveringen terug.

 

Meer weten over het werk van Soa Aids Nederland voor mensen met een migratie-achtergrond? Ga naar soaaids.nl/diversiteit.