Soa-tests vaak veel te duur

01/08/2013

Voor een eenvoudige soa-test bij de huisarts brengen laboratoria vaak exorbitante prijzen in rekening. De prijzen van een chlamydia-test bijvoorbeeld lopen in de praktijk uiteen van 40 tot 300 euro. Er moet snel een einde komen aan deze vorm van zakkenvullerij door laboratoria, stelt huisarts en hoogleraar Jan van Bergen deze week in Medisch Contact.

Steeds vaker krijgt de huisarts vragen over de prijs van soa-testen. Vooral van jongeren, bij wie de test voor eigen rekening komt door het verplichte eigen risico van de zorgverzekering. In de praktijk lopen de prijzen van soa-tests enorm uiteen omdat laboratoria nogal eens ongevraagd extra – dure – onderzoeken doen.

Dure gevolgen
De hoge prijzen voor soa-tests bij de huisarts hebben volgens Van Bergen erg onwenselijke gevolgen. Ze zorgen voor overbodige kostenstijgingen in de zorg. Jaarlijks vragen huisartsen zo’n 300.000 chlamydiatesten aan. Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. ‘Het gaat dan al gauw over tientallen miljoenen die worden doorberekend aan de basisverzekeringen,’ meent de hoogleraar. 'En vaak vallen die onder het eigen risico van de verzekerden.'

Het risico is bovendien groot dat patiënten ofwel afzien van een betrouwbare test via de huisarts en hun toevlucht nemen tot goedkopere, onbetrouwbare doe-het-zelftests, of zich helemaal niet laten testen. Het niet behandelen van een soa kan leiden tot complicaties en verdere verspreiding.

Tot slot waarschuwt Jan van Bergen voor het ongewenste neveneffect dat veel patiënten vaker een beroep gaan doen op de gratis testvoorzieningen van de GGD-soa-polikliniek. Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling. Deze poli’s zijn bedoeld voor risicogroepen.

Ongrijpbaar
De markt van diagnostiek is voor de individuele huisarts ondoorzichtig en ongrijpbaar, vindt Van Bergen. De overheid en de zorgverzekeraars hebben nog onvoldoende aandacht voor de inkoop van eerstelijnsdiagnostiek. ‘Hoog tijd om dit beter te organiseren en een einde te maken aan het zakkenvullen ten koste van individu en volksgezondheid,’ zo besluit de arts zijn pleidooi.

 

Delen