Soa Aids Nederland bezorgd om lange wachttijden bij GGD Amsterdam

28/05/2015

Uit een rapport van GGD Amsterdam blijkt dat de wachttijden bij de soa-poli zijn gestegen en meer dan de helft van de testverzoeken van hoogrisicogroepen niet kan worden ingewilligd. Oorzaak is een aanpassing van de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheid (ASG-regeling).

De ASG-regeling is per 1 januari 2015 zo aangepast door het ministerie van VWS dat er een financieel plafond is ingesteld voor soa-consulten bij de GGD. Terwijl er een groei wordt waargenomen in het aantal aanvragen van een soa-consult in Amsterdam, wil het Rijk in Amsterdam niet meer dan 40.000 consulten vergoeden. Sinds januari moesten daardoor per maand 441 tot 1219 aanvragers worden afgewezen. Mensen met een soa-klacht of die gewaarschuwd zijn dat zij een soa kunnen hebben, moeten langer dan 48 uur wachten tot een consult.
 

Soa Aids Nederland maakt zich zorgen over de negatieve effecten van de aangepaste regeling. Late diagnostiek en behandeling vergroot de kans op verspreiding van hiv en andere soa’s. Bovendien bestaat het risico dat groepen die niet langer terecht kunnen bij de GGD afzien van een soa-test omdat zij bij een soa-test via de huisarts aanspraak moeten doen op het eigen risicodeel van de zorgverzekering.
 

Ton Coenen, directeur Soa Aids Nederland: “De toename van het aantal aanvragen voor een soa-test is een zeer positieve ontwikkeling, waar in het belang van de volksgezondheid gehoor aan moet worden gegeven. De lange wachttijden en afwijzingen van cliënten uit de officiële risicogroepen zijn onacceptabel. We roepen het ministerie van VWS daarom op niet drie jaar te wachten tot de evaluatie van de aangepaste ASG-regeling, maar nu actie te ondernemen om behoud van een laagdrempelige soa-zorg in Nederland te garanderen.” 

GGD Amsterdam geeft in het rapport aan dat personen die gewaarschuwd zijn voor een soa of personen die klachten hebben altijd voorrang krijgen op andere cliënten. Echter kan inmiddels niet worden voldaan aan de richtlijn om het consult binnen 48 uur plaats te laten vinden. Van de andere hoogrisicogroepen die bij de GGD terecht kunnen voor een test, zoals mannen die seks hebben met mannen en jongeren tot 25 jaar, wordt op dit moment 66% afgewezen wegens het beperkte aanbod. Het rapport is besproken in de gemeenteraad van Amsterdam omdat deze ontwikkeling gevolgen heeft voor de gezondheid van de bevolking. 

Delen