Resistente gonorroe in Engeland. Hoe zit het in Nederland?

22/09/2015

In Engeland wordt gewaarschuwd voor een vorm van gonorroe die resistent is tegen een deel van de behandeling. In Nederland is resistentie nog geen probleem. Voorkomen, testen en behandeling volgens de richtlijnen blijft belangrijk. Daarnaast moet worden ingezet op ontwikkeling van nieuwe antibiotica op de lange termijn.

Engeland vs. Nederland
In Engeland wordt gonorroe met twee antibiotica behandeld: een injectie met het middel Ceftriaxon en tabletten  Azitromycine. Tegen de tabletten is nu in Engeland bij 15 heteroseksuele mensen met gonorroe resistentie geconstateerd. In Nederland is het advies gonorroe te behandelen met de injectie Ceftriaxon. Tegen Ceftriaxon is geen resistentie geconstateerd, niet in Engeland en ook niet in Nederland. In veel landen wordt een extra antibioticum, zoals Azitromycine, aan de behandeling van gonorroe toegevoegd in een poging resistentievorming van gonorroe tegen Ceftriaxon uit te stellen. In Nederland monitort het RIVM de gevoeligheid van gevonden gonorroe stammen en rapporteert dit.

Voorkomen, testen en behandelen
De behandeling tegen gonorroe werkt in Nederland dus nog effectief. Belangrijk blijft het voorkomen van een infectie door goed condoomgebruik.  Mensen die symptomen hebben, gewaarschuwd zijn of risico hebben gelopen op gonorroe door onbeschermde seks, worden geadviseerd zich te laten testen. Mensen die anale of orale seks hebben gehad, mannen die ook seks hebben met mannen en sekswerkers worden geadviseerd zich ook anaal en in de keel te laten testen Symptomen van gonorroe zijn onder meer afscheiding uit penis of vagina, pijn bij het plassen of irritatie of jeuk aan de geslachtsorganen.


Lange termijn
Door verkeerd gebruik van antibiotica kan op den duur ook resistentie tegen Ceftriaxon optreden. Dat is een probleem omdat er geen goede vervanging voor dit middel is voor de behandeling van gonorroe. Gebruik van de eerste keus antibiotica  bij behandeling van een infectie kan resistentievorming uitstellen. Daarnaast is het belangrijk in te zetten op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.