PrEP-zorg kan snel starten bij GGD

05/03/2019

De Tweede Kamer wil niet tot de zomer wachten met het leveren van PrEP-zorg. De Kamer nam hierover een motie aan van D66 en GroenLinks. Eerder trokken Aidsfonds - Soa Aids Nederland, samen met COC Nederland, PrEPnu, de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren en de Hiv Vereniging al aan de bel en riepen op tot een noodregeling voor eerder starten van de begeleiding bij het slikken van de hiv-preventiepil PrEP. Daar wordt nu gehoor aan gegeven.

PrEP-zorg bij GGD

De motie van Pia Dijkstra (D66) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) roept de regering op om te zorgen dat er geld beschikbaar komt, zodat huidige gebruikers van PrEP (hiv-preventiepil) naar de GGD kunnen voor zorg en begeleiding. Het gaat niet over het verstrekken van de PrEP-pillen zelf. Deze worden pas vanaf de zomer grotendeels vergoed, maakte minister Bruins eerder deze maand bekend.

Noodregeling hoogst dringend nodig

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland: 'Mensen willen zich terecht beschermen tegen hiv. Maar niet iedereen die nu PrEP gebruikt heeft toegang tot medische begeleiding die essentieel is. Bovendien staan mensen die PrEP willen gebruiken op wachtlijsten bij de GGD. Zij die dan zelf maar beginnen met het slikken van PrEP, en dat zonder de juiste begeleiding en zorg doen, lopen het risico toch hiv op te lopen. Ook mensen op de GGD-wachtlijsten lopen dat risico. Dat is schrijnend. Het is hoogst dringend dat de GGD'en nu kunnen starten met de PrEP-zorg en daar de middelen voor krijgen van de minister.'

Voor de motie stemde een ruime meerderheid van SP, PvdA, GL, PvdD, DENK, 50+, D66, VVD en FvD. Tegen de motie stemden PVV, CDA, ChristenUnie en SGP.

Zorg en begeleiding nu opbouwen

De uitspraak van de Kamer is belangrijk, omdat de opbouw van de begeleiding en de zorg die bij PrEP noodzakelijk is, nu onmiddellijk kan starten. Mensen die PrEP gebruiken moeten onder andere worden getest op hiv en hun nierfunctie, maar ook regelmatig een soa-test doen en worden gemonitord. Mensen kunnen terecht bij de huisarts voor PrEP-zorg. Steeds meer huisartsen leveren PrEP-zorg, maar niet alle huisartsen kunnen of willen dit leveren. Steeds meer GGD'en hebben een PrEP-spreekuur, maar velen hebben niet voldoende capaciteit om iedereen te helpen. De middelen van de minister maken het GGD'en mogelijk voldoende capaciteit op te bouwen, want die is niet gelijk morgen overal beschikbaar.

Meer informatie

Publiek:

Professionals:

Vragen over hiv?

Publiek: neem bij vragen over hiv of persoonlijk advies contact op met onze Aids Soa Infolijn of start een chatgesprek.

Professionals: neem bij vragen over hiv contact op met een van onze professionals via 020 - 626 2669 of professionals@soaaids.nl

Delen