PrEP vanaf nu bij steeds meer GGD'en verkrijgbaar

01/08/2019

Sinds 1 augustus is er een landelijke PrEP-regeling gestart. GGD’en kunnen door deze regeling de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een verhoogd risico op hiv. GGD’en zijn er blij mee dat er nu een begin gemaakt kan worden met het voorkomen van nieuwe hiv-infecties via deze regeling. Niet íedere GGD staat per 1 augustus klaar PrEP-zorg te leveren. Bovendien zullen GGD’en niet iedereen kunnen helpen met PrEP.

PrEP-zorg verschilt per GGD

Iedere GGD is op dit moment hard bezig met de voorbereidingen voor het leveren van de PrEP-zorg. Maar niet iedere GGD is al klaar om PrEP-zorg te leveren. Kijk op de site van de GGD in de betreffende regio wat de stand van zaken is. Op de site van PrEPnu zie je per GGD wanneer deze met PrEP-zorg begint.

Toegang tot PrEP verder uitbreiden

Soa Aids Nederland vindt dat alle mensen met een verhoogd risico op hiv laagdrempelig toegang moeten hebben tot informatie over PrEP, een goede medische begeleiding en tot de PrEP-pillen. Dat wordt met deze regeling niet bereikt. Daarom zullen we ons inzetten voor een regeling zonder beperkingen en met dekking, of je nu via huisarts of GGD PrEP(-zorg) krijgt.

Ons doel: 0 nieuwe hv-infecties 

Breed gebruik van PrEP-zorgt ervoor dat het aantal nieuwe hiv-infecties sneller daalt. Om de hiv-epidemie te stoppen zet je alle bewezen effectieve interventies tegelijkertijd in. Dus én condooms, én PEP, én PrEP, én testen én behandelen (n=n).  Alleen als we PrEP toevoegen aan het preventiepakket kunnen we in Nederland 0 nieuwe hiv-infecties bereiken.

Meer informatie

Delen