PrEP vanaf 1 augustus PrEP bij GGD beschikbaar

28/06/2019

Alle GGD regio’s in Nederland kunnen per 1 augustus starten met het verstrekken van de hiv-preventiepil PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan homomannen met een verhoogd risico. Minister Bruins van volksgezondheid heeft dat in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Een exacte startdatum was eerder niet bekend voor de regeling voor PrEP. Minister Bruins garandeert dat de pillen aangekocht en beschikbaar zullen zijn. Ook zijn de financiële middelen om extra personeel bij de GGD ’en aan te stellen dan beschikbaar.

Eindelijk zullen meer mensen zich kunnen beschermen tegen hiv

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland : 'Eindelijk zullen meer mensen zich kunnen beschermen tegen hiv. We pleiten er al jaren voor dat iedereen met een verhoogd risico toegang krijgt tot PrEP en PrEP-zorg. We weten dat GGD-en zich zorgvuldig voorbereiden op de start van de PrEP-verstrekking. Zij kunnen vooral de mensen bereiken die het meest risico lopen en het meest kwetsbaar zijn. Met PrEP erbij kunnen we het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch verminderen en kunnen we Nederland het eerste land maken met nul nieuwe hiv-infecties.'

PrEP

PrEP voorkomt hiv. Je slikt één pil dagelijks of rond de momenten dat je seks hebt. Het preventiemiddel is precies drie jaren geleden goedgekeurd door het Europees Medisch Agentschap en kan sindsdien door huisartsen worden voorgeschreven. De pillen waren eerst nog erg duur: €600,- voor 30 pillen. De prijs is intussen gezakt naar €30,- voor hetzelfde aantal pillen. Behalve de kosten voor de pillen zijn er ook de kosten voor de medische zorg bij PrEP.

PrEP-regeling

De Gezondheidsraad adviseerde de overheid vorig jaar maart om PrEP beschikbaar te stellen aan homomannen met een verhoogd risico op hiv.  Na aanhoudende druk van Aidsfonds-Soa Aids Nederland en andere partners en vanuit de Tweede Kamer (D66 en GroenLinks), beloofde Minister Bruins vorig jaar zomer te werken aan een speciale PrEP-regeling.  Het duurde nog exact een jaar voordat die regeling van start kan gaan.

PrEP-pillen zullen via de GGD ‘en beschikbaar komen voor een hoog risico groep, volgens schattingen van het ministerie zijn dat ongeveer 6.500 homomannen. Hiervoor is een budget van € 22 miljoen beschikbaar voor de komende 5 jaar. De regeling loopt dus af in 2024. Er wordt een eigen kleine bijdrage van de PrEP-gebruikers gevraagd.

Beperkte toegang tot PrEP in Nederland

In tegenstelling tot andere landen blijft de toegang tot PrEP in Nederland, ook met de nieuwe regeling, beperkt. Tot nu toe liepen er bij de GGD Amsterdam twee onderzoeken waarbij gratis PrEP werd gegeven aan enkele honderden deelnemers. Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft extra budget beschikbaar gesteld om PrEP-gebruikers, die op eigen houtje PrEP aanschaffen, medisch te begeleiden. Die zorgverlening gebeurt ook al bij enkele andere GGD ‘en, die kosten schieten ze voor. Met de nieuwe PrEP-regeling kunnen meer GGD ‘en vanaf 1 augustus aan de slag, met zowel het verstrekken van de PrEP-pillen als met de medische begeleiding van een beperkt aantal PrEP-gebruikers.

Huisartsen krijgen voorlopig geen vergoeding voor de extra consulten die PrEP-zorg vraagt. De regelmatige controles op hiv en soa’s en op het functioneren van de nieren, vallen onder het eigen risico van de ziektekostenverzekering van de PrEP-gebruiker. Vorig jaar werd aan 3.000 mensen PrEP voorgeschreven, grotendeels door huisartsen.

Delen