PrEP nu ook in België vergoed

19/05/2017

Vanaf 1 juni zal PrEP, de pil die hiv voorkomt, vergoed worden in België. De minister van Volksgezondheid Maggie De Block heeft deze beslissing genomen. In Nederland wordt de pil nog niet vergoed, dat vindt Aidsfonds schandelijk.

PrEP is een medicijn (hiv-remmer) dat voorkomt dat je hiv krijgt. PrEP neem je voordat je seks hebt om risico op hiv uit te sluiten. De Nederlandse regering stelt een beslissing over vergoeding uit, maar België betaalt de kosten van PrEP vanaf 1 juni terug.

Een schande dat Nederland zo achterloopt

"Hartstikke goed van de Belgen! PrEP vergoeden is precies wat er moet gebeuren”, aldus Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland. “Het is een schande dat Nederland zo achterloopt. Onaanvaardbaar dat de Nederlandse minister datzelfde besluit niet wil nemen. PrEP toevoegen aan het preventiepakket is de enige manier om het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland substantieel te verminderen en om de samenleving heel wat kosten te besparen. Daarom moet ook in Nederland PrEP zo snel mogelijk breed beschikbaar zijn en vergoed worden."

Aidsfonds dringt er al langer bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid op aan om PrEP in Nederland te vergoeden. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat het middel veilig en kostenbesparend is én het aantal nieuwe hiv-infecties sterk doet dalen. De minister wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad, ondanks een goedkeuring van het Europees Medisch Agentschap.

Lees hier meer informatie over PrEP.


 

Delen