Onderzoek relatie sociale netwerken en infectieziekten van start

30/03/2017

Recente uitbraken van infectieziekten zoals van hiv en SARS wereldwijd, maar ook van Q-Koorts in Nederland en het Zika Virus in Zuid-Amerika hebben te maken met globalisering. Dat is inmiddels bekend. Om toekomstige uitbraken beter tegen te kunnen gaan, gaat Professor Dr. Miriam Kretzschmar van het Julius Centrum (UMC Utrecht) dit samen met professor Vincent Buskens, hoogleraar aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit nader onderzoeken. Vanaf augustus 2017 brengen zij in de komende vier jaar in kaart hoe contacten in sociale netwerken risicogedrag versterken of afremmen en hoe ziekteverwekkers via deze contacten worden doorgegeven. ZonMw honoreerde het onderzoeksteam met een TOP subsidie om innovatieve wetenschap van excellente kwaliteit te stimuleren.

Sociale netwerken cruciaal voor verloop uitbraak

Contacten in sociale netwerken kunnen risicogedrag versterken of afremmen. Ook kunnen ziekteverwekkers door contacten worden doorgegeven. Sociale netwerken zijn daarom cruciaal voor het verloop van een uitbraak. Door experimentele studies en met behulp van vragenlijsten, die in netwerken worden uitgezet, verzamelen de onderzoekers gegevens over contactpatronen. Deze gegevens gebruiken ze in wiskundige simulatiemodellen om veranderingen van netwerken en ziekteverspreiding beter te begrijpen.
 

Ouderen en mannen die seks hebben met mannen onder de loep

Het bestuderen van de sociale netwerken van ouderen en mannen die seks hebben met mannen zijn maakt deel uit van de studie. De onderzoekers willen bijvoorbeeld beter begrijpen hoe de netwerken tussen mannen ontstaan en hoe de structuur van deze netwerken de verspreiding van hiv en andere soa beïnvloedt. Met die kennis van de dynamica van netwerken en ziekteverspreiding wordt het mogelijk netwerkgerichte interventies voor de bestrijding van mogelijke toekomstige uitbraken van infectieziekten te verbeteren.

Naast het UMC Utrecht en Universiteit Utrecht zijn het RIVM, de Universiteit van Maastricht en verschillende GGD’en betrokken. Voor meer informatie zie ook het Juliuscentrum.

Delen