Noodregeling voor PrEP-zorg nu nodig

06/02/2019

Aidsfonds-Soa Aids Nederland vraagt Minister Bruins onmiddellijk een noodregeling te treffen om alle mensen die nu op de wachtlijst staan voor PrEP bij de GGD-en tegemoet te komen en om de nodige begeleiding te geven aan mensen die PrEP gebruiken zonder medische zorg. Dit in afwachting van een definitieve PrEP-regeling, die pas op zijn vroegst medio 2019 van start zal gaan, zoals Minister Bruins vandaag in een brief aan de Tweede Kamer liet weten.

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland : ‘We wachten al bijna 3 jaar op PrEP en opnieuw laat Minister Bruins ons weten dat we nóg langer moeten wachten, tot medio 2019. Intussen zijn er mensen die onnodig hiv oplopen, terwijl ze zich juist wilden beschermen met PrEP. De minister claimt zorgvuldigheid om een regeling te treffen, in de praktijk leidt dit tot grote onzorgvuldigheid. Elke dag komen er onnodige hiv-infecties bij. We vragen de minister nu al middelen vrij te maken zodat de GGD-en per direct aan de slag kunnen.'

Hiv-behandelcentra in de bres

Steeds vaker zien hiv-behandelaren mensen met een hiv-diagnose, die op een wachtlijst voor PrEP staan, mensen die geen toegang tot PrEP-zorg kunnen krijgen en mensen die PrEP gebruikten zonder de noodzakelijke medische zorg. De hiv-behandelcentra in ziekenhuizen springen nu in de bres, uit pure nood. Zij bieden voorlopig PrEP en de medische zorg die daarbij hoort aan, in die regio’s waar PrEP-zorg niet beschikbaar is.

Toenemend PrEP-gebruik

PrEP is vanaf 2016 in Nederland op recept verkrijgbaar , maar de noodzakelijke medische begeleiding daarbij is niet geregeld. Aidsfonds-Soa Aids Nederland heeft samen met de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren al vaker haar zorgen geuit over het mogelijk incorrecte gebruik van PrEP. Nu de preventiepillen ook in Nederland betaalbaar zijn geworden, neemt het gebruik toe. Volgens opgave van de Nederlandse apotheken is er in 2018 aan 3000 unieke gebruikers PrEP verstrekt.

PrEP zorg urgent

Het slikken van PrEP dient onder medische begeleiding te gebeuren: twee hiv-testen vooraf en regelmatig testen op soa’s en hiv tijdens gebruik zijn noodzakelijk om gezond te blijven. In de praktijk gebeurt dat steeds vaker niet. Dit leidt niet alleen tot schade voor het individu, omdat hij toch hiv oploopt, maar ook voor de volksgezondheid: mutaties van het hiv-virus kunnen zich verspreiden waardoor er minder opties voor behandeling overblijven.

De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar al dat het verstrekken van PrEP en de zorg daarbij,  door de overheid urgent is. Maar door het uitblijven van een landelijke regeling, loopt het intussen in de praktijk goed fout.

Update, woensdag 20 februari 2019: D66 en GroenLinks willen dat GGD-en nu al de mogelijkheid krijgen om mensen die PrEP gebruiken medisch te begeleiden. Vanavond dienen de partijen een motie in waarin ze minister Bruins oproepen daar de middelen beschikbaar voor te stellen. De nieuwe PrEP-regeling start pas vanaf de zomer. Medische begeleiding is nodig voor correct gebruik van PrEP en het voorkomen van nieuwe hiv-infecties. Komende dinsdag 5 maart stemt de Tweede Kamer over de motie.

Update, dinsdag 5 maart 2019: Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer heeft voor de motie voor PrEP-zorg gestemd. 

Oproep PrEP-regeling in Nieuwsuur

Meer informatie

Delen