Nieuwe sites voor MSM: NoMoreC.nl en sexNtina.nl

12/03/2018

In aanvulling op het bestaande aanbod van MantotMan.nl zijn er twee nieuwe websites voor specifieke subgroepen MSM. NoMoreC.nl, geeft mannen die hepatitis C serieus nemen, adviezen om deze soa de pas af te snijden. SexNtina.nl geeft informatie en tips om controleverlies zoveel mogelijk tegen te gaan bij het gebruik van crystal meth of het injecteren van drugs.

Belangrijk uitgangspunt van beide sites is dat er niet geoordeeld wordt over de keuzes die sommige mannen maken in hun seksleven, zoals het niet gebruiken van condooms of om chemsex te hebben. Risicoreductie (het verkleinen van de kans op seksuele overdracht van soa, waaronder hepatitis C) en harm reduction (het verkleinen van de kans op lichamelijke en geestelijke schade bij drugsgebruik) staan centraal. De sites sluiten daarmee naadloos aan bij de belevingswereld van deze groep mannen en bieden een schat aan informatie waarnaar je als zorgprofessional kunt verwijzen.


Logho No More C

NoMoreC

NoMoreC is onderdeel van het MCFree consortium, een samenwerkingsverband tussen AMC, GGD Amsterdam, Soa Aids Nederland, AIGHD, Stichting Hiv Monitoring en de MOSAIC-studie naar acute hepatitis C. MCFree richt zich op eliminatie van hepatitis C onder MSM in Amsterdam. MCFree zet diverse strategieën in om een daadwerkelijke daling van hepatitis C-infecties te realiseren.

Samenwerking met de doelgroep
NoMoreC kwam tot stand in nauwe samenwerking met de doelgroep: MSM die risico lopen op hepatitis C. De promotie is in handen van de Amsterdamse homogemeenschap zelf. Gedurende heel 2018 hangen de door hen geproduceerde posters en flyers in de hoofdstad. Ook online wordt er flink gepromoot en er zijn tal van promotieactiviteiten gepland in onder mei en rondom de Leather&Fetish Pride (eind oktober 2018). Daarnaast hielpen meer dan 40 mannen bij de ontwikkeling en het inpakken van de ‘NoMoreC Toolbox’. De Toolbox bevat informatie en voorbeelden van items waarmee je het risico op hepatitis C-overdracht kunt verkleinen. Denk aan handschoenen, condooms en desinfectiemiddelen. Alle Amsterdamse fetisjshops, hiv-behandelcentra in de hoofdstad en de soa-poli van GGD Amsterdam, helpen mee om de Toolbox gratis te verspreiden onder mannen die risico lopen op hepatitis C.

Informatie en thuistest
De website NoMoreC.nl geeft onder andere uitgebreide informatie over hepatitis C, advies-op-maat over risico en risicoreductie en instructievideo’s over desinfectie. Mannen die thuis willen testen, kunnen de C-test bestellen, een RNA-zelfafnametest (dried blood spots) die mannen, 14 dagen na risicovolle seks, kunnen doen. Het laboratorium van het AMC analyseert het bloedmonster en binnen een week volgt online de uitslag. Een losse C-test kost 25 euro. Een ‘abonnement’ van vier testen, 80 euro. Deze test kan goedkoop aangeboden worden dankzij sponsoring van de farmaceut die de test heeft ontwikkeld. Bij een positieve uitslag ontvangen mannen online een verwijsbrief, waarmee zij naar hun hiv-behandelaar of (via de huisarts) naar een MDL-arts kunnen gaan.

Scholing voor professionals
NoMoreC biedt ook landelijke scholing voor professionals in de hiv- en soa- zorg voor MSM. Vanaf half april zijn er drie korte online modules beschikbaar in de  Digitale Leeromgeving van Soa Aids Nederland. Professionals die werkzaam zijn in Amsterdam worden bovendien aangemoedigd zich aan te melden voor de face-to-face training op dinsdag 5 juni of woensdag 13 juni. Tijdens de scholing word je op de hoogte gebracht van nieuwe inzichten omtrent HCV-risicoreductie en advies-op-maat en leer je hoe je de verschillende NoMoreC-activiteiten en -tools inzet bij MSM die risico lopen op een hepatitis C-infectie. Meer informatie.


logo sexntina

SexNtina

In 2017 ontwikkelden Mainline en Soa Aids Nederland sexNtina.nl, een website gericht op MSM over het gebruik van crystal meth (‘tina) en het injecteren van drugs in een seksuele context (‘slammen’). SexNtina.nl biedt zowel voor professionals als voor gebruikers betrouwbare informatie over deze drug: de effecten, gebruikstechnieken, risico's en hulpvragen.

Gebrek aan kennis en informatie
MSM die beginnen met crystal meth hebben doorgaans beperkte kennis over middelen en de effecten ervan. Ze leren door ervaring of van sekspartners. Het merendeel zoekt op internet naar praktische informatie. Ook over veilig injecteren is onvoldoende kennis. Vaak leren mannen de slam-techniek van elkaar, waardoor soms incorrecte gebruiksmethoden worden aangeleerd. De meeste respondenten uit het rapport Tina en Slammen gaven aan dat er Nederlandstalige informatie over crystal meth en slammen beschikbaar moet zijn.

Ook aandacht voor stoppen
SexNtina komt tegemoet aan de behoefte van deze groep mannen. De site biedt basiskennis over crystal meth en veel praktische tips voor harm-reduction en zelfcontrole. Ook is er uitgebreid aandacht voor stoppen. Hierover is namelijk een duidelijk gebrek aan informatie en beschikbare hulp sluit in veel gevallen nog niet voldoende aan bij de zorgvraag. Soa Aids Nederland schreef het gedeelte over seksuele gezondheid in een chemsex setting met adviezen over risico-reductiestrategieën voor hiv en over hepatitis C en PrEP.

Feedback profs en gebruikers
De website beleefde in december zijn ‘softlaunch’. Daarna werd hij voorgelegd aan professionals uit de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en soa- en hiv-zorg. Op basis van hun commentaar zijn onlangs nog enkele aanpassingen gedaan. In een eerder stadium werd de feedback van een groep gebruikers verwerkt.

Interesse in visitekaartjes van sexntina.nl om mee te geven aan mannen?  Neem contact op met Ingrid Bakker ( i.bakker@mainline.nl).

 

Delen