Nieuwe manieren nodig om soa's terug te dringen

20/06/2019

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) nemen voorlopig niet af in Nederland. Ze blijven redelijk stabiel aanwezig onder de bevolking. De nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten voor 2018 geen spectaculaire veranderingen zien ten opzichte van 2017: er zijn evenveel soa’s gevonden. Chlamydia komt het meest onder hetero’s voor. Gonorroe komt het meest onder homomannen voor. Het RIVM publiceerde vandaag de cijfers op basis van de soa-consulten bij de huisartsen en in de soa-poli van de GGD’en.

Het RIVM meldt dat het aantal mensen dat zich bij een Centrum voor Seksuele Gezondheid (soapoli) heeft laten testen op een soa, in 2018 vrijwel gelijk is gebleven. Het percentage dat daadwerkelijk een soa had, bleef ook gelijk. Chlamydia is nog steeds de meest voorkomende soa onder heteroseksuelen. Bij mannen die seks hebben met mannen komt gonorroe het vaakst voor. 

Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland: 'Geen nieuws betekent nog niet meteen goed nieuws. Soa's verpesten te veel seksueel plezier en te veel levens. We kunnen echt niet achterover leunen. Het is onze ambitie om soa’s drastisch te verminderen, we moeten daarom op zoek gaan naar nieuwe manieren om soa’s verder terug te dringen.'.

Meer soa-consulten bij huisarts

De nieuwste cijfers laten zien dat het aantal soa-consulten bij huisartsen is toegenomen, dat betekent dat mensen ervoor kiezen zich betrouwbaar te laten testen en te behandelen voor een soa. Dat is geruststellend nieuws. Alleen jongeren tot 25 jaar en risicogroepen, zoals sekswerkers en homomannen, kunnen gratis terecht bij de soa-poli van de GGD'en. 

Cijfers

Gonorroe-diagnoses nemen toe onder homo- en biseksuele mannen, net zoals vorig jaar. Wel blijkt dat gonorroe hier nog steeds goed te behandelen is. In sommige landen is resistentie tegen de ‘eerste-keus’ antibiotica vastgesteld, dat komt niet voor in Nederland. Het aantal syfilis-diagnoses is bijna gelijk gebleken. De infectie daalde licht onder mannen die seks hebben met mannen, na een jarenlange stijging. Het aantal nieuwe hiv-diagnoses neemt langzaam verder af, zoals de afgelopen jaren. In totaal zijn in Nederland 20.181 mensen met hiv geregistreerd in zorg.

Nieuwe manieren

Soa Aids Nederland zet nu in op nieuwe manieren waarop we soa's in Nederland kunnen verminderen of de last ervan kunnen beperken. Zo wordt er met alle GGD'en samengewerkt om van Nederland het eerste land te maken met 0 nieuwe hiv-infecties. De uitdaging zit hem niet in nog méér te doen, maar wel om slimmer en efficiënter te werken met de middelen die we hebben. We moeten hiv beter voorkomen, eerder vinden, sneller behandelen en eerder onderdrukken. Dit najaar staat een ‘Chlamydia-top’ in Nederland gepland. Soa Aids Nederland en het RIVM brengen samen internationale deskundigen bij elkaar om naar een oplossing te zoeken voor de meest hardnekkige soa. 

Meer informatie

Delen