Nieuw: Lang Leve de Liefde voor bovenbouw (praktijkonderwijs en vmbo)

18/02/2019

Soa Aids Nederland en Rutgers introduceren de Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule: een lespakket over relaties en seksualiteit voor de bovenbouw van het praktijkonderwijs en het vmbo. Deze module is een vervolg op Lang Leve de Liefde onderbouw. Naast het voorkomen van soa’s en grensoverschrijdend gedrag, is de module gericht op de preventie van ongewenste zwangerschap, tienerouderschap en abortus.

De herhalingsmodule is bedoeld voor leerlingen van 15 à 16 jaar in de klassen 3 en 4 van het praktijkonderwijs en vmbo. Op deze leeftijd beginnen jongeren vaak te experimenteren met relaties en seks.

Aansluitende lesstof

De lesstof is aangepast op de belevingswereld van deze jongeren en sluit aan op het niveau van de leerlingen. De zinnen en tekststukjes zijn korter en het lettertype groter. Ook is het taalgebruik eenvoudiger en zijn er meer doe-opdrachten.

Het leerlingenmagazine is kleurrijk, duidelijk en spreekt leerlingen aan

Aandacht voor preventie zwangerschap, tienerouderschap en abortus

Uit onderzoek blijkt dat lager opgeleiden en kwetsbare jongeren een hoger risico lopen als het gaat om ongewenste zwangerschappen. Ze schatten de risico’s van onveilig vrijen soms te laag in, zijn minder seksueel weerbaar of overzien de gevolgen van hun gedrag niet. Hierdoor is er vaker sprake van geen of verkeerd anticonceptiegebruik of gebruik van andere preventieve middelen. Vaak heeft deze groep ook tienerouders in de omgeving.

Verder blijkt uit het onderzoek Seks onder je 25e dat er een taboe heerst op (praten over) abortus onder jongeren. Áls een tiener zwanger raakt of vader wordt is de impact groot. Denk aan: schooluitval, relatieproblemen, depressie en afhankelijkheid van uitkering en hulp.

Variërend lespakket

De Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule bestaat uit een docentenhandleiding, inclusief werkbladen, een leerlingenmagazine met zes lessen, en vier films: twee geacteerde docudrama’s en twee films met jongeren over keuzes rondom onbedoelde zwangerschap en tienerouderschap.

Les 5 ‘Zwanger… en dan?’ en les 6 ‘Jong een kind krijgen’ vormen samen een aparte module en gaan onder andere in op zwangerschap, keuzemogelijkheden en besluitvorming en oorzaken en gevolgen van tienerouderschap.

Docenten en leerlingen zijn enthousiast

Na een intensieve testperiode op zeven scholen is de Herhalingsmodule klaar voor lancering. Docenten en leerlingen zijn enthousiast:

‘Het is fijn dat je een les kunt inkorten of juist een onderwerp langer kunt aanpakken’

Leerlingen zeggen:

Ik vond die les van vandaag, met die filmpjes kijken, leuk

Het is goed om te herhalen’.

Meer informatie

Bekijk meer info over de inhoud van de Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule.
Je kunt hier ook het lespakket bestellen en de docentenhandleiding gratis downloaden. De Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule is ook te bestellen via de webshop van Soa Aids Nederland.

De Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule is onderdeel van het programma Versterking Preventie Ongewenste Tienerzwangerschap, uitgevoerd door  Rutgers, Soa Aids Nederland en Fiom en gefinancierd door het  ministerie  van  VWS. Het programma geeft een nieuwe impuls aan de verbetering van preventie en begeleiding van besluitvorming bij tienerzwangerschap in Nederland.

Delen