Nederland op weg naar nul nieuwe hiv-infecties

22/11/2018

We zijn goed op weg, maar er liggen nog stevige uitdagingen in het stoppen van de hiv-epidemie in Nederland. Dat blijkt uit vandaag bekend gemaakte cijfers over het aantal hiv-infecties in Nederland. Stichting Hiv Monitoring meldt dat in 2017 750 mensen een hiv-diagnose hebben gekregen. Dat zijn er minder dan in 2016 (820), maar het aantal daalt langzaam. Bovendien zijn naar schatting 2.300 mensen niet op de hoogte dat ze hiv hebben en komen nog té veel mensen met hiv té laat bij een arts voor een behandeling.

Toch is Aidsfonds-Soa Aids Nederland ervan overtuigd dat het mogelijk is een einde te maken aan de hiv-epidemie in Nederland: “Alleen als we nog beter worden in preventie en in het tijdig vinden van infecties kunnen we de hiv-epidemie in Nederland stoppen. De nieuwe cijfers laten zien dat we in Nederland een uitstekende uitgangspositie hebben om het eerste land ter wereld te worden met nul nieuwe hiv-infecties.”

In 2017 zijn er naar schatting 23.100 mensen met hiv in Nederland. Daarvan heeft 90% een diagnose gekregen en van hen is 93% gestart met een behandeling. Bij 95% van de mensen in behandeling is het virus succesvol onderdrukt. Dat betekent dat het virus niet meer te detecteren is en het wordt dan ook niet meer overgedragen.

Met deze percentages, 90-93-95, streeft Nederland de gestelde internationale VN-doelen voor 2020 voorbij. Dat komt omdat we succesvol zijn in het snel in zorg brengen, sneller starten met behandeling en succesvol onderdrukken van het hiv-virus. Een prestatie die veel andere landen ons niet nadoen.

Bron figuur: Stichting Hiv Monitoring

Preventie van hiv

Tegelijk wordt duidelijk dat Nederland nog een laatste slag moet slaan om de hiv-epidemie helemaal te beëindigen. Daarvoor is nodig dat Nederland alle preventiemiddelen inzet. Wat nog ontbreekt is PrEP, de hiv-preventiepil.

“In landen waar PrEP wordt toegevoegd aan de bestaande preventiemiddelen, vindt een drastische daling van het aantal nieuwe hiv-infecties plaats. Hoe sneller we PrEP in Nederland uitrollen, des te sneller kunnen we hier zo’n effect realiseren.

De Gezondheidsraad heeft hierover positief geadviseerd en minister Bruins van VWS heeft besloten, naar verwachting pas in 2019, over te gaan tot verstrekking. Aidsfonds-Soa Aids Nederland vindt dat elke dag langer wachten onverantwoord is, want het levert nieuwe hiv-infecties op die voorkomen hadden kunnen worden.

Tijdig vinden van hiv

Voor het tijdig vinden van hiv-infecties is het vooral nodig dat artsen alerter zijn en de hiv-test actiever aanbieden. Ze hebben hiervoor een positieve boodschap: vroeg weten dat je hiv hebt en starten met behandeling garandeert een goede levensverwachting.

Maar ook barrières om regelmatig te testen moeten verdwijnen.  Zoals de kosten voor testen bij de huisarts, die ten laste komen van het eigen risico en de wachtlijsten bij de GDD.

Tot slot moet het testen op hiv buiten een arts om óók mogelijk worden, bijvoorbeeld met hiv-zelftesten.

Bron figuur: Stichting Hiv Monitoring

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:

Delen