Meningitis-vaccinatieadvies voor homo’s op weg naar Berlijn, Parijs of New York

05/08/2013

De afgelopen jaren is in Berlijn, Parijs en New York een beperkt aantal gevallen gevonden van bacteriële hersenvliesontsteking type C bij mannen met homoseksuele contacten (MSM). Deze steden hebben MSM aanbevolen zich te laten inenten als zij van plan zijn seksuele contacten te hebben via bekende uitgaans- en ontmoetingsplekken of internet of gaan deelnemen aan grote Gay Pride-feestelijkheden. In Nederland is bij MSM nog geen meningitis C gevonden. Toch geeft het RIVM nu een beperkt vaccinatieadvies voor Nederlandse mannen met homoseksuele contacten.

Advies RIVM 
In Nederland zit het vaccin tegen meningokokken C al sinds 2002 in het nationale vaccinatieprogramma. Daarna is nog eens 95 procent van de 1-19-jarigen ingeënt via een grote inhaalvaccinatiecampagne. Hierdoor is een heel groot deel van de Nederlandse mannen onder de 30 jaar al beschermd. 

Mannen die nog niet eerder zijn ingeënt, die op reis gaan naar de genoemde steden (New York, Berlijn en Parijs) en daar willen deelnemen aan (seksuele) activiteiten in de plaatselijke homogemeenschap, krijgen het advies zich voorafgaande aan de reis te laten vaccineren tegen meningokokken C. 

MSM in Nederland 
In Nederland geldt voor hersenvliesontsteking veroorzaakt door meningokokken een meldingsplicht. Omdat er geen meldingen zijn van meningokokkenziekte bij mannen met homoseksuele contacten geeft het RIVM geen vaccinatieadvies voor MSM die niet naar de genoemde steden reizen. 

Medische professionals 
Het RIVM wijst medische professionals op een mogelijk verhoogd risico van MSM op meningokokkenziekte en het grote belang van het tijdig herkennen van deze zeer ernstige aandoening. Huisartsen worden op de hoogte gehouden via de website van het Nederlands Huisartsen Genootschap en hiv-behandelaars via de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren

Lees ook:
Soa Aids Nederland: Meningitis C duikt op in internationale homoscene 
RIVM: Clusters van meningokokken bij MSM in enkele steden in Europa en de VS

Delen

1 reacties

http://mewkid.net/order-amoxicillin/ - Amoxil Side Affects <a href="http://mewkid.net/order-amoxicillin/">Amoxicillin No Prescription</a> nmc.adlp.soaaids.nl.vkd.wd http://mewkid.net/order-amoxicillin/

Plaats een reactie

E-mailadres wordt niet getoond