Meningitis C duikt op in internationale homoscene

14/07/2013

In ons omringende landen is de afgelopen maanden een klein maar groeiend aantal mannen met homoseksuele contacten ernstig ziek geworden door bacteriële hersenvliesontsteking (Meningitis). Uit onderzoek blijkt dat één bepaald type bacterie, meningokok type C, voor deze infecties verantwoordelijk is. Het type veroorzaakt vaker dan andere meningokokken een ernstig ziekteverloop. De kans daarop is klein. Vooralsnog is er geen reden tot zorg. Wel is het raadzaam om er alert op te zijn. Er bestaat een vaccin tegen meningokok type C, maar vooralsnog geeft het RIVM er geen vaccinatieadvies aan homomannen.

8 gevallen van Meningitis C in Europa
In Frankrijk (regio Parijs) en Duitsland (Berlijn) zijn er acht gevallen van de infectie onder homomannen bekend. In België is er één melding. Sinds 2010 zijn er 26 gevallen in de VS (New York en Los Angeles). Tot nu toe zijn tien patiënten overleden, waarvan - voor zover bekend – vijf hiv-positieven. In Nederland zijn er geen infecties gemeld.

Wat is het?
Er bestaan verschillende types meningokokken. Het type C, dat bij deze groep patiënten gevonden is, veroorzaakt vaker een ernstig verloop. Meningokokken zijn bacteriën die bij 10 tot 35 procent van de bevolking in de keel voorkomen. Dragerschap komt meer voor bij tieners, jongvolwassenen en rokers. Dragers worden zelf zelden ziek. Bij een verminderde weerstand is de kans groter dat de bacterie het lichaam binnendringt.

Hoe wordt het overgedragen?
De meningokok bevindt zich in de neus of keel. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen wanneer iemand op minder dan een meter afstand bij hen in het gezicht hoest en zo besmet worden. De bacterie blijft niet in de buitenlucht zweven, maar gaat daar snel dood. De kans om na besmetting ziek te worden is heel klein. Mensen die de meningokok bij zich hebben, ook al zijn zij zelf niet ziek, kunnen de bacterie toch overdragen op een ander. Daarom is goede hygiëne belangrijk. Sommige deskundigen menen ook dat de bacterie overgedragen kan worden door tongzoenen, door het gezamenlijk gebruik van rietjes bij drugssnuiven, of door spuug als glijmiddel te gebruiken.

Wat zijn de symptomen?
Symptomen van een meningokokkeninfectie kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het begint vaak met een wat griepachtig gevoel met keelpijn, oorpijn, of een loopneus, en in sommige gevallen koorts. In andere gevallen kent de ziekte een erg acuut (snel) verloop waarbij een gezond persoon binnen enkele uren ernstig ziek wordt.

De ziekteverschijnselen van een acute infectie zijn

  • hoge koorts én zieker dan anders bij hoge koorts
  • ernstige hoofdpijn, al dan niet met braken en soms diarree
  • pijn bij het buigen van het hoofd ofwel nekstijfheid, men krijgt de kin niet op de borst
  • sufheid (er is moeilijk contact met de patiënt te krijgen)
  • lichtschuwheid
  • hoge koorts én roodpaarse vlekjes in de huid (huidbloedingen, bloeduitstortingen) die zichtbaar blijven als er met een doorzichtig glas op wordt gedrukt.

De symptomen doen zich meestal voor binnen drie tot zeven dagen na infectie. De ziekte is behandelbaar met antibiotica. Liefst al voor het stellen van de definitieve diagnose.

Wie lopen de meeste kans op een infectie?
Voor homomannen die veel internationale sekscontacten hebben en veel reizen is het risico op overdracht relatief hoger. In Nederland zijn er binnen de homogemeenschap bijna wekelijks activiteiten met internationaal publiek. En homo’s reizen meer en vaker naar grote Europese steden.

Vaccinatie
Vooralsnog ziet het RIVM geen aanleiding vaccinatie te adviseren. In Nederland is het vaccin tegen de bacterie sinds een aantal jaren al opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Mensen die 28 jaar of jonger zijn, zijn vaak al routinematig ingeënt tegen deze bacterie.

Huisartsen die hun patiënten willen vaccineren kunnen het vaccin Nimenrix via de apotheek bestellen. Dit is het goedkoopste middel op de Nederlandse markt. Dit vaccin is drie jaar werkzaam. Artsen kunnen hun patiënten ook verwijzen naar een vaccinatiebureau, bijvoorbeeld het Reizigers Advies en Vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam (inloop of op afspraak). Kosten voor een vaccin bij de GGD Amsterdam bedragen € 66,50 in het inloopspreekuur en € 77 op afspraak.

 

Delen