Interview: Silke David van RIVM over het Nationaal Congres

28/11/2017

Silke David, adviseur bij CIb, RIVM werkt al jaren in de soa – en hiv –bestrijding. Aanstaande vrijdag gaat ze voor zevende keer naar het Nationaal Congres. Wat is haar drijfveer? En wat vindt zij bij het Nationaal Congres van belang? Lees het in dit korte interview. ‘We doen het heel goed in Nederland, maar dat besef mag er niet toe leiden dat onze aandacht en inzet verslapt.’

Geniet, leer en netwerk!

1. Je werkt al jaren in de hiv- en soa-bestrijding: wat raakt je of wat fascineert je daarin?
Mij raakt het dat er toch nog telkens zoveel mensen zijn die met hun klachten en problemen niet terecht kunnen bij de reguliere zorg (of dat niet durven). Mij fascineert dat het veld, de doelgroepen zo veranderlijk, trendgevoelig zijn. Je denkt dat je het doorziet en dan is het weer anders! Dat blijft bijzonder.

2. Wat is jouw functie binnen CIb, RIVM?  Wat zijn je belangrijkste taken?
Ik ben programma coördinator soa/hiv en seksuele gezondheid, wat vooral betekent dat ik inhoudelijk de subsidieverlening aan al onze relaties (Thema Instituten en GGD’en) coördineer. Formeel ben ik senior beleidsadviseur, dus ik adviseer VWS over het te voeren beleid op basis van de cijfers die wij genereren samen met de GGD’en en de Stichting Hiv Monitoring. Daarnaast coördineer ik de internationale monitoringen op gebied van hiv.

3. Dit is het 21e Nationaal Congres. Hoe vaak ben jij geweest en wat is een hoogtepunt geweest?
Dit is mijn 7e congres. Ik werk nu 8 jaar in mijn huidige functie, dus een congres heb ik gemist. Hoogtepunt was toch de eerste keer, in 2009, toen hingen er zo veel quilts aan de muren van de Beurs, ik had dat nog nooit meegemaakt, dat raakt je. En 100 jaar soa-bestrijding was wel bijzonder!

4. Het thema dit jaar is ‘cliënt centraal’. Wat betekent dat volgens jou?
Wat mij betreft gaat het dan vooral om degenen die een soa – en wellicht hiv bij zich dragen en dat nog niet weten – daar moeten we sterk op blijven inzetten – hidden groups! En: nog laagdrempeliger aanbod. 

5. Wat wordt de grootste uitdaging de komende jaren?
We doen het heel goed in Nederland, maar dat besef mag er niet toe leiden dat onze aandacht en inzet verslapt. We moeten ‘allies’ blijven zoeken- andere dan de gebruikelijke financiers – om onze doelstellingen te kunnen realiseren. Om hen te overtuigen moeten goed blijven monitoren. Wat betreft soa en hiv ziet het er de komende jaren niet naar uit dat er geld bij komt. Vanuit public health perspectief betekent dat: keuzes maken om degenen met het hoogste risico te testen en te behandelen. Voor hiv hebben we natuurlijk hele hoge ambities wat betreft de cascade of care. Voor het onderwerp ongewenste zwangerschap ziet het er met het nieuwe kabinet vermoedelijk goed uit qua financiering.

 6. Welke boodschap wil jij de congresdeelnemers meegeven?
Geniet, leer en netwerk!
 

Delen