Interview: Martin van Oostrom

29/11/2016

Dit jaar is de 20ste editie van het Nationaal Congres. Martin van Oostrom, secretaris Raad van Bestuur bij Aids Fonds, was er vanaf het eerste uur bij. Een terug- en vooruitblik.

Het eerste Nationaal Congres was in 1996. Wat waren de aandachtspunten in de soa en- hiv-bestrijding destijds?
 “1996 was een zeer indrukwekkend jaar. Dankzij de komst van de combinatietherapie was de massale aidssterfte plotseling voorbij. Het eerste congres was vrij tumultueus. Het Aids Fonds had namelijk aangekondigd het terughoudende hiv-testbeleid te vervangen door actief testen op hiv. Enkele collega’s hadden met aidsonderzoekers een doorwrocht rapport geschreven: vanuit medisch juridisch en ethisch perspectief concludeerden zij dat een tijdige diagnose en behandeling belangrijke gezondheidswinst zou opleveren voor mensen met hiv. ‘Sterven aan aids’ zou voortaan ‘leven met hiv’ worden, zoals Martijn Verbrugge, voorzitter van de Hiv Vereniging destijds treffend verwoordde. Dit was een reusachtige verandering in het denken over hiv-testen.”


Het thema dit jaar is Speed up! Wat hoop je dat het Nationaal congres nu zal bereiken?
“Het is cruciaal om samen met alle betrokkenen urgente doelen scherp voor ogen te houden. Vanuit het Aids Fonds ligt terecht de nadruk op het einde van aids in 2030 en onze missie om daar alles op in te zetten. Hierbij kunnen aidsvrije steden zoals Amsterdam wereldwijd een interessante rol spelen. Deze beweging moeten we benutten om ook het aantal soa’s terug te dringen door snelle opsporing en goede preventie. Hierbij is een goed systeem voor het bevorderen van seksuele gezondheid een essentiële randvoorwaarde. Met de druk op het zorgstelsel moeten we buiten de gebaande paden denken en samen komen tot innovatieve oplossingen. Ook als deze op het eerste oog wat ongebruikelijk lijken.”
 

Welke thema’s staan in 2030 op de agenda van het Nationaal Congres, denk je?
“De toekomst laat zich moeilijk voorspellen. We kunnen onze aandacht beter richten op wat NU nodig is. Het is namelijk nu of nooit! Als we het de komende jaren niet redden om de aidsepidemie een halt toe te roepen, dan ziet de situatie in 2030 er aanzienlijk slechter uit. Wat we wel weten is dat in 2030 seksuele gezondheid nog steeds een belangrijke voorwaarde is en dat soa’s nooit helemaal uitgebannen zullen zijn. Hopelijk is een universele HPV-vaccinatie voor jongens en meisjes in die tijd de mondiale standaard.”
 

Tot slot, welk moment in het Nationaal Congres heeft het meeste indruk op je gemaakt?
“Persoonlijk heeft het congres van 2014 op mij het meeste indruk gemaakt vanwege de enorme voortuitgang die we wereldwijd hebben geboekt en tegelijk het grote gemis van vijf collega’s die waren omgekomen met de MH17 op weg naar de Internationale AIDS Conferentie.”

 

 

Delen