Hoe vaak doe jij het? Man tot Man-testcampagne van start

13/08/2013

Het gezondheidsinitiatief Man tot Man is in augustus een testcampagne gestart gericht op seksueel actieve mannen met homoseksuele contacten (MSM). Zij vormen in Nederland de grootste risicogroep als het gaat om hiv-infecties en soa’s. Onder meer met een speciale actiesite, een online video en advertorials in de homomedia brengt Man tot Man het belang van het regelmatig laten testen op soa’s en hiv onder de aandacht van deze groep.

Nog steeds is een groot aantal mannen met homoseksuele contacten niet op de hoogte van zijn actuele hiv-status. Het doel van de testcampagne van Man tot Man is deze mannen te overtuigen van het belang van regelmatig en tijdig testen. De actiesite legt duidelijk uit waarom, waar, hoe en hoe vaak mannen zich zouden moeten laten testen op soa's en hiv, nadat zij seks hebben gehad met een andere man.
 

Jaarlijks nog veel nieuwe hiv-infecties

Elk jaar worden er ruim 700 nieuwe hiv-infecties gevonden bij MSM. Tegelijk is een groot aantal homomannen met hiv nog niet op de hoogte van zijn positieve hiv-status. De meerderheid van de Nederlandse MSM wil zich wel elk halfjaar laten testen op hiv, maar in de praktijk doet slechts 1 op de 5 mannen dit daadwerkelijk.

 

Geen symptomen

Mannen die zich niet laten testen, geloven vaak dat ze geen risico hebben gelopen. Daarbij vergeten ze dat je hiv of een andere soa-verwekker kunt oplopen zonder het (direct) te merken. Eén op de vijf mannen die nog nooit getest zijn, heeft het afgelopen half jaar risico gelopen op hiv, zo blijkt uit onderzoek.

 

Testadvies

Het testadvies van Man tot Man komt simpelweg hierop neer: heb je als man regelmatig seks met mannen, dan laat je je ook regelmatig testen op soa's en hiv, in ieder geval elk halfjaar. Zeker als je wisselende sekspartners hebt. 'Want hoe veilig je het ook doet, een actief seksleven brengt helaas het risico op soa’s en hiv met zich mee,' aldus Man tot Man.

 

Man tot Man is een site van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam

Delen