Hiv-preventie via implantaat effectief

24/07/2019

Een implantaat ter grootte van een lucifer kan een revolutie teweeg brengen in de preventie van hiv. Een nieuwe studie wijst uit dat het apparaatje, ingebracht in het lichaam, hiv effectief kan voorkomen tot zeker een jaar lang. Het is voor het eerst en met succes getest op mensen met een hoger risico op hiv. Dit werd bekend gemaakt op de internationale wetenschappelijke aidsconferentie AIDS2019 in Mexico City.

MK-8591

Het implantaat maakt gebruik van een molecuul genaamd MK-8591, dat ongeveer 10 keer sterker is dan de bestaande hiv-remmers die momenteel op de markt zijn. Het geeft het medicijn langzaam af en handhaaft daardoor een zeer constant niveau van het werkende preventieve middel in het lichaam. 

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds : “Elk effectief middel dat hiv kan voorkomen is welkom en hoe groter de keus hoe beter. Het biedt meer mensen de mogelijkheid een preventiemiddel te kiezen dat bij hun levensstijl past. Dit helpt om hiv terug te dringen wereldwijd en ook om Nederland naar 0 hiv te brengen.”

PrEP

In Nederland waren er vorig jaar nog steeds 750 nieuwe hiv-diagnoses.Tot nu toe is er naast condooms, alleen een hiv-preventiepil, PrEP, die dagelijks of op zijn minst de dagen rond de seksmomenten ingenomen moet worden om bescherming te garanderen. PrEP is sinds kort betaalbaar geworden en volgens opgave van de Nederlandse Apothekers is er in 2018 aan 3000 unieke gebruikers PrEP verkocht. Deze zomer start bij de GGD’en een verstrekking door de overheid van PrEP aan homomannen met een hoger risico op hiv. Het gebruik van PrEP kan het aantal hiv-infecties drastisch naar beneden brengen.

De nieuwe preventiemethode met een implantaat is een aantrekkelijk alternatief. Gebruikers hoeven niet langer te onthouden om elke dag een PrEP-pil te nemen. De aanpak is zeer vergelijkbaar met die van het anticonceptie-implantaat, een van de langwerkende anticonceptiemethoden die zeer succesvol werkt.

Kleine studie

In totaal kregen twaalf gezonde volwassenen een implantaat gedurende twaalf weken, met een dosis van 54 mg of 62 mg van een nieuw ontwikkeld medicijn, genaamd Islatravir. Een controlegroep van vier deelnemers kreeg placebo-implantaten kreeg. De onderzoekers volgden hoe de deelnemers het implantaat tolereerden en ze maten de concentraties van het medicijn Islatravir en de actieve vorm ervan in het lichaam, tot vier weken nadat het implantaat was verwijderd.

Hoewel de proef erg klein is, blijkt uit de resultaten dat het implantaat erg goed werd getolereerd. Ook werd duidelijk dat het hiv-preventiemiddel actief bleef in het lichaam, via de implantaten met een lage dosis tot acht maanden en via de implantaten met een hoge dosis tot ten minste een jaar.

Nederland naar nul hiv-infecties

Aidsfonds - Soa Aids Nederland heeft zich een doel gesteld: nul nieuwe hiv-infecties in Nederland in 2030. Een implantaat is een mooie aanvulling op het aanbod van middelen die hiv voorkomen en kan ons helpen ons doel te bereiken.

Delen