H-TEAM benadrukt: hiv hoort geen taboe meer te zijn

12/10/2017

Er rust nog steeds een taboe op het hebben van hiv. Zo houden veel mensen hun hiv-status geheim voor hun collega’s, blijkt uit het rapport ‘Positief Geluid’ van de Hiv Vereniging. Terwijl er tegenwoordig juist goed met hiv te leven is, mits je je laat behandelen. Sterker nog, bij succesvolle behandeling is hiv uiteindelijk helemaal niet meer overdraagbaar! Daarom brengt het H-TEAM (HIV Transmission Elimination Amsterdam), samen met het platform Man tot Man, vandaag drie wenskaarten uit die het stigma rondom hiv moeten wegnemen. Hiermee hoopt het samenwerkingsverband dat mensen zich sneller laten testen en zo eerder met hun behandeling kunnen beginnen.

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt geleidelijk. Toch komen er jaarlijks nog zo’n 900 nieuwe hiv-diagnoses bij. Eind 2015 was het geschatte totaal 22.900. Hierbij begint 45% van de mensen met een hiv-diagnose laat met behandelen, wanneer de afweer al behoorlijk is aangetast. Met het doorbreken van het taboe wil het H-TEAM bereiken dat mensen zich eerder laten testen en sneller met een behandeling beginnen. Naast de wenskaarten, lanceert het H-TEAM twee video’s die laten zien dat hiv heel normaal is én de website www.laatjesneltesten.nl.

Hiv en one night stand

Hiv en hypotheek

Snelle behandeling hiv een must

De behandeling van hiv is tegenwoordig zo goed, dat leven met hiv voor de meeste mensen weinig belastend is: het is voor hen een chronische aandoening die vaak met één medicijnmoment per dag onder controle is. Bovendien leidt behandeling meestal tot een ondetecteerbare hoeveelheid hiv in het bloed, waardoor je het niet meer aan anderen kunt doorgeven. Directe behandeling biedt daarbij grote voordelen. Zeker, als je net met hiv bent geïnfecteerd. Het immuunsysteem kan zich dan weer snel herstellen, voordat het lichaam schade oploopt.
 

De ‘positieve’ wenskaarten zijn vanaf vandaag te verkrijgen bij het Amsterdamse Scheltema, Savannah Bay in Utrecht en bij de American Book Center filialen in Den Haag en Amsterdam. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan het Aidsfonds.
 

Over het H-TEAM

Het H-TEAM (HIV Transmission Elimination Amsterdam) is een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen die zich bezighouden met de hiv-epidemie. Onder andere GGD Amsterdam, Soa Aids Nederland, het AMC en de Hiv Vereniging zijn partners in dit project. Man tot Man is het platform dat mannen die seks hebben met mannen in Nederland tools en informatie biedt om te genieten van beschermde seks. Het is voor het eerst dat het H-TEAM een landelijke uitrol kent. Meer informatie vind je op www.hteam.nl.

 

Delen