Groot landelijk onderzoek Seks onder je 25e gaat van start

28/10/2016

Ben je wel eens verliefd geweest? Val je op jongens of op meisjes? Wat doe je als je iets wilt weten over seks? Gebruik je altijd een condoom en de pil? Slechts een paar voorbeelden van vragen die we aan jongeren stellen in de grote landelijke studie Seks onder je 25e van Soa Aids Nederland en Rutgers.

My default image

Vanaf vandaag worden ruim 100.000 jongeren in het gehele land benaderd. In de vragenlijst komen actuele thema’s zoals het delen van sexy foto’s (sexting) en het gebruik van dating apps ook aan bod. Door opnieuw te onderzoeken hoe jongeren denken over liefde, relaties en seks, kan de voorlichting en hulp aan hen verbeterd worden.
 

Het onderzoek Seks onder je 25e wordt voor de derde keer gehouden. Sinds de laatste keer in 2012 ziet de wereld er voor jongeren weer anders uit. Om een goed beeld te krijgen van alle thema’s die op het gebied van seksuele gezondheid spelen, is het essentieel dat er zoveel mogelijk jongeren die een uitnodiging hebben gehad meedoen. Jongeren van 16 tot 25 jaar krijgen een brief thuis met een oproep om mee te doen. Jongeren van 12 tot 16 jaar vullen een vragenlijst in op school.
 

Nauwe samenwerking voor optimaal resultaat

In het onderzoek werken Soa Aids Nederland en Rutgers nauw samen met GGD’en uit het hele land, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 15 van de 25 GGD-regio’s benadert de GGD extra jongeren om nog beter in kaart te brengen wat er regionaal speelt. Samen met een groot aantal relevante stakeholders in het vakgebied, zoals collega-organisaties en onderzoeksinstellingen, is nagedacht over de invulling van de vragenlijst. Ook voor de analyse van de data en de vertaling hiervan naar een gedragen actieplan wordt met deze partijen afgestemd. In de zomer van 2017 maken we de resultaten bekend.

 

Delen