D66 en GroenLinks: vergoed hiv-preventiepil PrEP

13/12/2017

Niet langer wachten met het inzetten van de preventiepil PrEP om hiv te voorkomen, vinden Kamerleden Pia Dijkstra van D66 en Corinne Ellemeet van GroenLinks. Beide partijen pleiten er al langer voor om PrEP beschikbaar te maken voor mensen met een verhoogd risico op hiv. Bij het debat deze week over de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dienden ze een voorstel in waarin dat financieel mogelijk wordt gemaakt.

Kostenbesparing
“Het voorstel komt tegemoet aan die mensen die hoogst dringend zitten te wachten op PrEP”, zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds. “Hiermee kunnen onmiddellijk vele nieuwe hiv-infecties voorkomen worden. Dankzij de nieuwe, lagere prijs van PrEP leidt de inzet hiervan bovendien tot een besparing van zorgkosten.”

 

Nog elke dag krijgen 2 mensen in Nederland te horen dat ze hiv hebben. Van alle infecties vindt 67% plaats onder mannen die seks hebben met mannen. In Nederland kunnen wekelijks 5 infecties worden voorkomen door de inzet van PrEP. Praktijkresultaten laten zien dat PrEP leidt tot substantieel minder hiv-infecties; ook de demonstratiestudie bij de GGD Amsterdam is zeer succesvol. Op dit moment wordt PrEP o.a. vergoed in de VS, Canada, Frankrijk, België, Portugal en Noorwegen.

 

Begroting
Deze week behandelt de Tweede Kamer de begroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2018. D66 en GroenLinks stellen voor om € 1.2 miljoen beschikbaar te stellen voor een tijdelijke PrEP-voorziening. Naar schatting 1000 mensen kunnen daarmee toegang krijgen tot het middel. Komende week wordt duidelijk of er voldoende steun is in de Tweede Kamer voor het voorstel.